Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: ramlez
2006-03-30, 23:44
WINDOWS SYSTEM32
Autor Wiadomość
lit 

Wysłany: 2006-03-30, 21:31   WINDOWS SYSTEM32

(Po powrocie z chorobowego) na 2 komputerach w Pracowni szkolnej wyświetla się komunikat: "Nie można uruchomić systemu Windows ponieważ następujący plik jest uszkodzony: WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM. Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku. W tym celu uruchom Instalatora Systemu Windows z oryginalnego dysku CR-ROM i wybierz 'r' na pierwszym ekranie, aby rozpocząć naprawę."
Bez problemu uruchomiłam Instalatora, powgrywały się różne rzeczy... wybrałam w odpowiednim miejscu "naprawianie systemu" czyli 'r' , naprawiało się ok. 15 min i !! ! pojawiło się okno startowe Windowsów, pojawiły się wszystkie konta użytkowników - i tyle. Po próbie wejścia na którekolwiek konto (uczniowskie czy moje-administratora) system wracał do ekranu powitalnego. CO Z TYM ZROBIĆ - JAK TO NAPRAWIĆ Jutro mam zajęcia i potrzebuję tych komputerów -- może ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem...

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 21:34   

A próbowałeś z konsoli polecenie
Kod:
chdsk

I czy w tryb awaryjny możesz wejść??

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 21:35   

Trzeba było zgłosić się wcześniej - przed samodzielnym naprawianiem - byłoby o wiele łatwiej ... Z oboma komputerami tak zrobiłaś i oba teraz tak samo się zachowują ??

Jakie te systemy miały literki partycji z Windowsem ?? C czy jakąś inną ??

lit 

Wysłany: 2006-03-30, 21:41   

Próbowałam naprawić tylko jeden (drugiego nie ruszałam, bo się bałam - to jest mój 'serwer' - ale normalnie oprogramowany, jak inne kompy w pracowni)
Wszystkie programy są na c: .

[ Dodano: 2006-03-30, 20:44 ]
Nie próbowałam z konsoli.

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 21:44   

lit napisał/a:
Próbowałam naprawić tylko jeden (drugiego nie ruszałam, bo się bałam - to jest mój 'serwer' - ale normalnie oprogramowany, jak inne kompy w pracowni)
Wszystkie programy są na c: .

Napisz, proszę co z tym trybem awaryjnym, o który nebeu pytał. Przywracanie systemu było na serwerze włączone ?? Spróbuj klepnąć na ekranie powitalnym CTRL+ALT+2xDEL i spróbuj zalogować się na administratora.

lit 

Wysłany: 2006-03-30, 21:58   

Nie próbowałam 'trybu awaryjnego' - a szczerze mówiąc nie wiem, jak w to wejść.
Przywracanie systemu jest standardowo wyłączone.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 21:59   

Uruchamiasz ponownie komputer i trzymasz wciśnięty klawisz F8 i z menu wybierasz "tryb awaryjny".

lit 

Wysłany: 2006-03-30, 22:00   

Dziś proszę o jak najwięcej porad, a jutro w szkole będę po kolei wszystkiego próbowała - aż do skutku.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 22:02   

No teraz tak za bardzo porad dużo udzielić nie możemy. Musimy znać skutki tych dotychczasowych. Najlepiej byłoby jakbyś pisała do Nas z pracowni bylibyśmy na bieżąco.

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 22:09   

lit napisał/a:
Przywracanie systemu jest standardowo wyłączone.

Pogratuluj temu co Ci to doradził. Cały rejestr Ci się posypał a Ty nie masz kopii rejestru ...

Automatyczne wylogowywanie może mieć kilka przyczyn:
1. Przepełniony dziennik zabezpieczeń
2. Pozmieniane literki partycji - brak dostępu do pliku userinit.exe
3. Brakujący userinit.exe
4. Dopisujący się do wpisu UserInit śmieć, który został wyrzucony.

Masz dostęp do tego komputera z sieci ?? Możesz wykorzystać zdalną edycję rejestru i z pomocą innego komputera sprawdzić wpis UserInit oraz obecność pliku \Windows\system32\userinit.exe

lit 

Wysłany: 2006-03-30, 22:13   

Jutro od 14 będę w szkole - czy mogę liczyć na pomoc? - będę wdzięczna za każdą poradę. Pozdrawiam wszystkich na Forum serdecznie.:)

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 22:15   

lit napisał/a:
czy mogę liczyć na pomoc?

Na Kanalię zawsze możesz liczyć :D

lit 

Wysłany: 2006-03-31, 15:45   

Witam, jestem w pracowni i dalej mam kłopoty z naprawieniem tych dwóch feralnych komputerów (wg wskazówek z informacji na komputerze).
W trybie awaryjnym nie można uruchomić, wyświela komunikat-ostrzeżenie: Isass.exe - błąd sysemu (Format punktu końcowego jest nieprawidłowy)

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-03-31, 15:57   

Generalnie sprawa wygląda tak, że masz rozwalny rejestr. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy najszybszym sposobem nie byłaby naprawa przez reinstalację. http://support.microsoft....id=kb;pl;315341. Jeżeli miałaś zainstalowane tam jakieś service packi to użyj do naprawy płyt ze zintegrowanymi takimi samymi service packami.

lit 

Wysłany: 2006-03-31, 16:01   

a czy nie szybciej i prościej jest odtworzenie z GHOSTA, z ostatniej wersji?

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach