Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Google - jak szukasz?

Po czym oceniasz trafność i wybierasz właściwy link?
Wyszukiwane słowa są pogrubione w tytule (inne pomijam)
0%
 0%  [ 0 ]
Wyszukiwane słowa są pogrubione w opisie (tytuł mniej ważny)
9%
 9%  [ 1 ]
Patrzę zarówno po opisie jak i po tytule
63%
 63%  [ 7 ]
Patrzę głównie po adresie strony
0%
 0%  [ 0 ]
Trudno to ocenić
27%
 27%  [ 3 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
WebCM 

Wysłany: 2007-05-06, 10:16   Google - jak szukasz?

Wpisujecie w Google zapytanie, które Was interesuje. Może to być jakiś temat (np. "tworzenie wtyczek", "kurs PHP", a może słowa, które powinny gdzieś w tekście wystąpić, np. "MySQL, int", "Blender, silnik", "nie działa mi"... Co powoduje, że klikacie akurat w ten link, a nie inny?

Głosujcie. To ważne.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-05-06, 11:28   

czytam opisu strony... w tedy gdy jakaś mnie fraza zainteresuje to wchodzę

często bywa tak, że wejdę w inny link.. ale i tak się czegoś nowego dowiem (często tak mam)... ale zazwyczaj jak coś jest w necie i czegoś szukam to, to znajdę
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2007-05-06, 12:26   

Ja czytam wszystko, tytół, adres, opis ;) . I zazwyczaj znajduje ;) .

Gość
Gość
Wysłany: 2007-05-06, 18:09   

Nie mogę głosować,mogę jedynie odpowiedzieć.Ponieważ odpowiedzi na pytania,które mnie interesują (z racji moich zainteresowań) znajdują się na różnych forach stosuję zasadę,że wchodzę najpierw na te fora,które mają większą renome.
Natomiast w przypadku takiego lużnego szukania np w celach odprężeniowych po ciężkim dniu pracy,relaksu,nie kieruje się żadnymi kryteriami oprócz prawnych.. :D
Są takie strony z taką zawartością.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-05-06, 20:01   

No to ja:
Zależy co szukam jak wiem że szukam np: piosenek i znam tytuł to po tytule :)
Jak szukam czegoś jakiejś nazwy to zakładam ze to będzie przy jakiejś innej nazwie np. potrzebuje tytułu piosenki a znam kawałek tekstu to wpisuje tekst i mam :)

Na co patrzę: Tytuł(pierwszy rzut oka i przesunięcie 10pierwszys stron na dół) dalej opis(gdzie to znalazła googlarka w jakim kontekście, niekiedy przy szukaniu w języku angielskim bardzo przydatna opcja "kopia" ponieważ koloruje szukane frazy) Następnie patrze na link jaki to jest ponieważ nie mam zamiaru stawiać systemu od zera znowu bo trzeb będzie go sformatować albo leczyć z parę dni :D Tak widać dla mnie liczy się każdy szczegół nawet jak pisze w googalrce kilka wyrazów i w opisie tylko znajdzie to też patrze czy są ... (trzy kropki) ponieważ pojedyncze wyrazy może znaleźć a mi chodzi o całość i czasami wynik mija się z celem :D

No to chyba wszystko.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-05-07, 12:24   

jeszcze przydatnym dla mnie narzędziem jest opcja Edycja>znajdź..
ale to dopiero korzystam jak znajdę stornę i szukam kontekstu... czy faktycznie o to chodzi... w tedy mnie od razu przenosi do tego txt.. jak to jest to, to czytam całość już...

WebCM, może jeszcze Ty sam opisz jak ty oceniasz trafność wyników :chytry: ;)
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

jacek-d

Wysłany: 2007-07-23, 19:52   

Trudno ocenić. Patrzę na wszystkie kryteria po kolei - najlepiej, jak zarówno w tytule odnośnika, jak i w opisie jest szukana fraza, a jeszcze fajniej, jak znam stronę, do której prowadzi link :)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach