Wpisujecie w Google zapytanie, które Was interesuje. Może to być jakiś temat (np. "tworzenie wtyczek", "kurs PHP", a może słowa, które powinny gdzieś w tekście wystąpić, np. "MySQL, int", "Blender, silnik", "nie działa mi"... Co powoduje, że klikacie akurat w ten link, a nie inny?
czytam opisu strony... w tedy gdy jakaś mnie fraza zainteresuje to wchodzę
często bywa tak, że wejdę w inny link.. ale i tak się czegoś nowego dowiem (często tak mam)... ale zazwyczaj jak coś jest w necie i czegoś szukam to, to znajdę
Nie mogę głosować,mogę jedynie odpowiedzieć.Ponieważ odpowiedzi na pytania,które mnie interesują (z racji moich zainteresowań) znajdują się na różnych forach stosuję zasadę,że wchodzę najpierw na te fora,które mają większą renome.
Natomiast w przypadku takiego lużnego szukania np w celach odprężeniowych po ciężkim dniu pracy,relaksu,nie kieruje się żadnymi kryteriami oprócz prawnych..
Są takie strony z taką zawartością.
No to ja:
Zależy co szukam jak wiem że szukam np: piosenek i znam tytuł to po tytule
Jak szukam czegoś jakiejś nazwy to zakładam ze to będzie przy jakiejś innej nazwie np. potrzebuje tytułu piosenki a znam kawałek tekstu to wpisuje tekst i mam
Na co patrzę: Tytuł(pierwszy rzut oka i przesunięcie 10pierwszys stron na dół) dalej opis(gdzie to znalazła googlarka w jakim kontekście, niekiedy przy szukaniu w języku angielskim bardzo przydatna opcja "kopia" ponieważ koloruje szukane frazy) Następnie patrze na link jaki to jest ponieważ nie mam zamiaru stawiać systemu od zera znowu bo trzeb będzie go sformatować albo leczyć z parę dni Tak widać dla mnie liczy się każdy szczegół nawet jak pisze w googalrce kilka wyrazów i w opisie tylko znajdzie to też patrze czy są ... (trzy kropki) ponieważ pojedyncze wyrazy może znaleźć a mi chodzi o całość i czasami wynik mija się z celem
No to chyba wszystko.
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
jeszcze przydatnym dla mnie narzędziem jest opcja Edycja>znajdź..
ale to dopiero korzystam jak znajdę stornę i szukam kontekstu... czy faktycznie o to chodzi... w tedy mnie od razu przenosi do tego txt.. jak to jest to, to czytam całość już...
WebCM, może jeszcze Ty sam opisz jak ty oceniasz trafność wyników :chytry:
Trudno ocenić. Patrzę na wszystkie kryteria po kolei - najlepiej, jak zarówno w tytule odnośnika, jak i w opisie jest szukana fraza, a jeszcze fajniej, jak znam stronę, do której prowadzi link
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum