Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Przegrywanie kaset VHS na DVD
Autor Wiadomość
maniek910

Wysłany: 2008-10-25, 08:54   Przegrywanie kaset VHS na DVD

Czytałem o tym sporo ale czy ktoś mógł by dać jakiś kompetentny link bądz samemu napisać jak to zrobić ?

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-10-25, 13:02   

nie wiem co czytałeś

Cytuje pewną wypoiwiedź z innego forum

"Witam wszystkich,
przegrywanie kaset VHS/VHSC/Hi8 jest rzecza dosc prosta i nieskomplikowana. jak zauwazyli juz wczesniej koledzy, potrzebny jest odpowiedni sprzet i oprogramowanie.
podstawowy sprzet to nagrywarka DVD (stacjonarana lub w kompie) i odtwarzacz kaset analogowch.
zasada jest prosta. jesli posiadacie nagrywarke w kompie, daje to Wam dodatkowe mozliwosci pelnej edycji audio/video z poziomu oprgramowania przechwytujacego. mozliwosci edycji ograniczone sa jedynie ograniczaniami samego softu i mocy obliczeniowej komputera.

nagrywanie za pomoca kompa. potrzebny jest sprzet - przetwornik analogowo-cyfrowy, tj, karta graf-a VIVO/AVIVO lub tuner tv/ karta przechwytujaca.
karty graf-e obsluguje sie tylko ze strownika karty. nie jest potzrebny zadny inny soft do jej konfiguracji.
tuner tv - dedykowany soft od producenta. zawsze jest w nim opcja nagrywaj i podane sa obslugiwane wejscia analogo-cyfrowe danej karty tv. w obu przypadkach potrzebny jest soft do przechwtywania a/v, ktory takze daje mozliwosc edycji tych sciezek.
nagrywanie na stacjonarnych nagrywarkach - w zaleznosci od posiadanych wejsc/wyjsc, trzeba zaopatrzyc sie w odpowiednie kable lub przejsciowki. kazda przejciowka powoduje pogorszenie jakosci nagrywanego materialu. dostepne sa na rynku rozne opcje scart/chinch, chich/svhs itd. tutaj wszelka konfiguracja z poziomu nagrywarki.
najlepsze rezultaty(jakosc materialu a/v) tworzenia kopi vhs/dvd uzyskiuje sie w takiej konfiguracji:
* magnetowid SVHS - lub w miare najlepszy odtwarzacz/magnetowid VHS
* kamera DV z wejsciem analogowym lub
* karta przchwytujaca
* duzo miejsca na dysku twardym
Trzeba pamietac, ze film 1,5 godzinny w pelnej rodzielczosci VHS zajmuje okolo 20GB na dysku.
Zabezpieczenia kaset VHS mozna obejsc na dwa sposoby: dekoder podlaczony pomiedzu odtwarzaczem kaset vhs a np karta tv itp. drugi sposob to nagrywanie poprzez kabel antenowy, jednak rezultaty (jakosc) takich experymentow w moim wypadku dyskwalifikuja te opcje. Microvision mozna rowniez obejsc dzieki kartom garficznym, ale z tego co wyczytalem kiedys, nia kazda daje 100%-e rezultaty
"
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

maniek910

Wysłany: 2008-10-27, 17:00   

mam pytanie czy wystarczy mi karta graficzna która ma możliwość podłączenia do telewizora ?

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-10-27, 18:05   

maniek910 napisał/a:
mam pytanie czy wystarczy mi karta graficzna która ma możliwość podłączenia do telewizora ?

jeszcze raz ci zacytuje

"nagrywanie za pomoca kompa. potrzebny jest sprzet - przetwornik analogowo-cyfrowy, tj, karta graficzna VIVO/AVIVO lub tuner tv/ karta przechwytujaca."

tu masz fote wejscia VIVO
http://pclab.pl/zdjecia/a...zlacze_VIVO.jpg
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

artkrul

Wysłany: 2009-04-13, 21:26   

WITAM WSZYSTKICH
MAM PROBLEM ZE ZGRANIEM Z KAMERY 8-SEMKI (STARA MINOLTA) MOICH STARYCH FILMIKÓW Z RÓZNYCH IMPREZ ,WYPADÓW,WAKACJI ITP.
PO KRÓTCE NAPISZĘ O MOICH MOŻLIWOŚCIACH.
PODŁĄCZYLEM KAMERĘ ZA POMOCĄ CZINCZY DO TUNERA TV ZEWNĘTRZNEGO, ALE NIE WIEM CO DALEJ CZY POTRZEBNY JEST JAKIS PROGRAM DO PRZERZUCENIA NA KOMPA?

szpiler23

Wysłany: 2009-05-15, 21:00   

Jeśli masz problem i zależy Ci na starych nagraniach to polecam profesionalistów jeśli chodzi o Sam korzystałem z ich usług i bardzo sobie chwalę tą firmę.przegrywanie

Janek

Wysłany: 2011-06-07, 15:49   

Ja polecam natomiast www.vhs24.pl
Miła obsługa i widać po galerii ,że działają na profesjonalnym sprzęcie.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach