Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
router
Autor Wiadomość
eli0101

Wysłany: 2009-05-09, 13:11   

mam tak: kabel z portu WAN w routerze idzie do portu LAN w modemie,i z dowolnego portu LAN(w moim przypaku 1)z routera idzie do gniazda ethernetowego w komputerze, ((wszystko jest połaczone kablem))

[ Dodano: 2009-05-09, 14:13 ]
i adres IP pobiera automatycznie,tak jak pisalo w instrukcji konfiguracji routera tak zrobiłam wiec nie wiem co moze byc jeszcze nie tak;(

[ Dodano: 2009-05-09, 14:20 ]
chodzi mi o to zebym siedziala sobie na kompie stacjonarnym i przegladala internet,a dodatkowo moj chlopak mogl polaczyc sie bezprzewodowo z moja siecia i przegladac internet np. na nawigacji mio czy playstation portable,to wszystko ;)ale nie mozemy tak zrobic bo podlaczeniu routera w kompie stacjonarnym znika net,wszystkie diody na modemie sie swieca ale stron nie moge przegladac

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-05-09, 19:15   

eli0101 napisał/a:
ale nie mozemy tak zrobic bo podlaczeniu routera w kompie stacjonarnym znika net,wszystkie diody na modemie sie swieca ale stron nie moge przegladac

czegoś nie kapuje :/

Tzn.. że "znika" net na stacjonarce ale na np. nawigacji jest(lub był do momentu podłączenia PC) ?? ??

eli0101

Wysłany: 2009-05-10, 13:38   

znika w stacjonarce i wtedy na nawigacji pisze ze znaleziono siec,laczy sie z nia ale w strony tez nie moge wejsc bo nie moze pobrac adresu ip .a jak nie mam podlaczonego routera to w stacjonarce jest internet a nawigacja nie wyszukuje wogole mojej sieci przez wi-fi

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-05-10, 16:19   

Powiem tak... czegoś znowu tu nie kapuje :/ i być może to jest właśnie ten problem do rozwiązania więc zabawie sie trochę w rysownika xD

...........................................................|--- PC(za pomocą kabla)
INTERNET ------- MODEM ----- ROUTER |--- WiFi(bezprzewodowo do nawigacji)
...........................................................|--- Inne kompy(opcjonalnie jeśli masz w domu)
...........................................................|--- Inne urządzenia(jeśli masz)

"." < - kropki na nie nie zwracasz uwagi tylko służą wyrównaniu xD
"-" < - minus to twój sposób łączenia urządzeń np. Kabel(chyba że napisałem inaczej)

I zawsze musi być taki schemat podłączenia internetowego chyba że jesteś w stanie zastąpić modem właśnie routerem(jeśli jest taka możliwość - np. TPSA i Neostrada takiej możliwości nie daje)

Przejdźmy do konfiguracji :)
Modem - skoro działa to pozostaw to bez jakiejkolwiek modyfikacji,
Router łączy się do modemu(to jest wtyczka WAN) a reszta komuterów/urządzeń przenośnych itp...... musi sie koniecznie łączyć do ROUTERA(NIE może sie łączyć do modemu)

Następnie ustawiamy(konfigurujemy) Router
1(możliwość) przydzielamy wszystko z automatu czyli
na routerze jest włączona opcja DHCP
na komputerach w opcjach połączenia czy to kablowego czy bezprzewodowego dajemy aby "uzyskaj adres IP automatycznie" i "uzyskaj adres DNS automatycznie"

I testujemy wszystko czy działa za pomocą polecenia "ping asdres_onetu" w konsoli systemu(parę postów wyżej) oczywiście tam były 3 kroki(wykonujesz każdy po koleji)

2.(możliwość) robimy wszystko ręcznie.
Ustawiamy na Routerze DHCP i wyłączone, i w tedy ustalamy swoje adresy IP, Brame i DNS no i maske :) Jak to zrobić też było parę postów wyżej.

--------------

Najlepiej wybierz sposób Pierwszy a dopiero jak nie zadziała baw sie w sposób drugi.

Aha - Dla jakiegokolwiek testów wyłącz wszystkie możliwe programy typu FireWall i Antywirusy :) bo też w niektórych konfiguracjach mogą blokować połączenie do internetu.

eli0101

Wysłany: 2009-05-10, 18:58   

i taki schemat u mnie jest,wszystko się zgadza:router z modemem wtyczka WAN a komp stacjonarny do routera wtyczka LAN,router tez skonfigurowałam tak jak było w instrukcji na płycie-adres IP i adres DNS był przydzielany automatycznie,jedyne czego nie zrobiłam to nie wyłączyłam antywirusów i nie testowałam za pomocą tego polecenia"ping...''zaraz sprawdzę i napisze czy to pomogło;)

[ Dodano: 2009-05-10, 20:31 ]
sprawdzilam za pomoca tych polecen
1.pierwsze polecenie jest odpowiedz
2.drugie polecenie:jest napisane ze siec docelowa jest nieosiagalna
3.trzecie polecenie jak wpisze adres onetu to wyskakuje mi ze nie moze znalezc hosta
nie wiem co dalej bo sie na tym nie znam;(

[ Dodano: 2009-05-10, 20:31 ]
pozniej zrobie wszystko recznie i zobaczymy bo teraz mi sie nie chce

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach