Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Torrent
Autor Wiadomość
ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-03-29, 18:23   Torrent

Jak w temacie :)

Chce coś ściągnąć po długich poszukiwaniach :D tegoż pliku. i ładuje plik do Azureusa wszystko ładnie jeszcze tylko zwolnić miejsce bo prawie 4GB zajmuje ale to tez półbiedy :/
A tu patrzę czerwony znaczek z nikim nie jesteś połączony :( możecie mi objaśnić na czym to polega ale tak już bardzie gruntoniwej i na jakiej zasadzie to działa bo nie kapuje zasady działania tych torrentów :/

PS:
Da się coś zrobić żeby się z kimś połączyć czy muszę czekać aż kogoś znajdzie ??

Dodam ze ja nie jestem w sieci P2P tylko lokalnej z IPlusa

markoll 

Wysłany: 2006-03-29, 18:46   

Zasada działania według wikipedii:

Kod:

BitTorrent znacznie redukuje obciążenie serwerów (seed), ponieważ klienty komunikuja się ze między sobą. Kolorowe kropki pod klientami odpowiadają różnym fragmentom pliku. Po pobraniu fragmentów pliku z serwera są one następnie przekazywane między klientami. Ten przykład pokazuje, że serwer musi wysłać tylko jedną kopię pliku, aby wszystkie klienty dostały swoją kopię.
BitTorrent znacznie redukuje obciążenie serwerów (seed), ponieważ klienty komunikuja się ze między sobą. Kolorowe kropki pod klientami odpowiadają różnym fragmentom pliku. Po pobraniu fragmentów pliku z serwera są one następnie przekazywane między klientami. Ten przykład pokazuje, że serwer musi wysłać tylko jedną kopię pliku, aby wszystkie klienty dostały swoją kopię.

BitTorrent umożliwia wielu osobom ściąganie tego samego pliku bez ograniczania pasma serwera udostępniającego plik, ponieważ w tym samym czasie nawiązana zostaje komunikacja pomiędzy użytkownikami i wymiana fragmentów pliku pomiędzy nimi. Wysyłając fragmenty pobieranego aktualnie pliku do innych użytkowników, tworzymy z nimi sieć opartą na zasadach P2P. W ten sposób prędkość ściągania danych każdego użytkownika jest sumą predkości wysyłania innych.

Procedura rozpoczyna się od pobrania ze strony WWW metapliku o rozszerzeniu .torrent zawierającego, między innymi, informacje o zawartości, adresie trackera i sumach kontrolnych poszczególnych plików przesyłanych przez sieć. Następnie, klient sieci łączy się z trackerem otrzymując od niego informacje o pozostałych użytkownikach oraz periodycznie utrzymuje z nim kontakt w celu aktualizacji. Od tej chwili zaczyna się już właściwy proces pobierania pliku.

Poczytaj też to.

arri 

Wysłany: 2006-03-29, 18:52   

Hmm...

Ja do Azereusa nie mialem nerwow :)

zainstaluj BitComet 0,63 (nie wiem czy nie ma juz nowszej) z tego co wiem on ma sieci zastepsze podczasy wyszukiwania i jest szybszy

zasada dzialania (wedlug mnie i bardzo krotka :) )

Szukasz Peer'ow
Laczysz sie do trackera i jezeli ktokolwiek pobiera ten plik co ty i ma juz jakies dane to wtedy laczy cie z nim i pobiera od niego, o ile udostepnil upload

Wazny jest tez port nasluchu ja polecam albo 8080 lub 6881, 6883 ;)

P.S. Co ty masz za transfer?? 4GB chcesz sciagac?? ja bym tego nie robil bez przynajmniej 2 Mbps lacza
Sapphire Radeon 9600 Pro
WD Caviar 80 GB
Chieftec GPS-450AA-101A

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-03-29, 18:58   

THX markoll za info :)

Ale mam jeszcze jedno pytanko czy da się jakoś zrobić aby zaczęło się ściągać bo mam cały czas na czerwonej buźce i nic się nie ściąga:/ Czy da się jakoś zmienić tego trackera?? Czy tylko mi pozostaje czekać aż zacznie to wszystko działać :/

edit//
arri napisał/a:
P.S. Co ty masz za transfer?? 4GB chcesz ściągać?? ja bym tego nie robił bez przynajmniej 2 Mbps łącza

Nie zdziw się ale ja chce to sprawdzić czy działa u siebie w chacie :D [Modem Iplus GPRS 56Kb/s] Ale w szkole mamy DSL 4Mb/s i to tylko na 20 kompów więc ładnie poleci o ile to zacznie działać :/

ramlez 

Wysłany: 2006-03-29, 19:36   

ExeQtoR napisał/a:
Ale mam jeszcze jedno pytanko czy da się jakoś zrobić aby zaczęło się ściągać bo mam cały czas na czerwonej buźce i nic się nie ściąga:/

To normalka na torrnetach zwłaszcza na lipnych stronach.
ExeQtoR napisał/a:
Czy da się jakoś zmienić tego trackera??

Nie, jedyne co możesz zmienić to poszukac tego pliku na innej stronie z torrentami (patrz na liczbę seedów)
ExeQtoR napisał/a:
Czy tylko mi pozostaje czekać aż zacznie to wszystko działać

Możesz się odprężyć wypić kawę i dalej się odprężać :P a tak serio to spróbuj znaleść to samo na innej stronie
[URL="www.torrentz.com"]Ta wyszukiwarka powinna CI pomóc. [/URL]

PS Czy Ty czasem nie masz zablokowanego p2p? (iplus nie blokuje tego? :| )

arri 

Wysłany: 2006-03-29, 20:19   

ExeQtoR napisał/a:
Ale w szkole mamy DSL 4Mb/s i to tylko na 20 kompów więc ładnie poleci o ile to zacznie działać

mozesz miec i 10 Mb/s a jak bedzie malo seedow to nic ci to nie da :)
ja zdecydowanie wole HTTP, FTP - czasem mozna tam znalezc to samo co na torrentach :) a wtedy idzie ile fabryka dala

//wiem ze mialem gdzies adresy takich stronek - poszukam i tu wkleje//

Link do forum warezowego wycięty, wpisze w google warez i znajdzie. Mieliśmy nie propagować "kopii zapasowych" - markoll
Sapphire Radeon 9600 Pro
WD Caviar 80 GB
Chieftec GPS-450AA-101A

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-03-29, 21:06   

ramlez napisał/a:
Czy Ty czasem nie masz zablokowanego p2p? (iplus nie blokuje tego? )

Jakoś nie bo wcześniej ściągałem już z torrentów :D
Cytat:
ja zdecydowanie wole HTTP, FTP - czasem mozna tam znalezc to samo co na torrentach a wtedy idzie ile fabryka dala

To ja wiem, Ale AiX 5l v5.3 znalazłem tylko na torrencie :/ i dlatego z niego zacząłem ściągać :) gdyby był na jakimś ftp to bym w szkole za 2 lekcje ściągnął :) A tak to nie wiem czy przez tydzień się ściągnie ;(

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2006-03-30, 11:26   

ExeQtoR, a co Ty chcesz dokładnie ściągnąc to ja poszukam na FTP ;) . Większość rzeczy potrafie znleźć, zadko z p2p korzystam ;) .

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 14:37   

crooleeck, nie odbiegajmy od tematu :) Napisałem wcześniej

ExeQtoR napisał/a:
To ja wiem, Ale AiX 5l v5.3 znalazłem tylko na torrencie

Ale poszukaj jak coś to daj znać :)

Cytat:
zainstaluj BitComet 0,63

Nic z tego, też nie chce ciągnąc ;(
Sedów=0
peerów=0

i klapa;(

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2006-03-30, 14:49   

ExeQtoR, niestety, nawet takie serwisy jak mwteam mnie zawiodły... Nie znalazłem tego nigdzie... :( (.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-03-30, 16:42   

ExeQtoR napisał/a:
crooleeck, nie odbiegajmy od tematu :) Napisałem wcześniej

ExeQtoR napisał/a:
To ja wiem, Ale AiX 5l v5.3 znalazłem tylko na torrencie

Ale poszukaj jak coś to daj znać :)

Cytat:
zainstaluj BitComet 0,63

Nic z tego, też nie chce ciągnąc ;(
Sedów=0
peerów=0

i klapa;(

widocznie nikt nie udostępnia, programów które sam napisał - "tak se tłumacz Asdef" :P
często zależy od ludzi jakie masz transwery
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-03-30, 18:47   

Cytat:
widocznie nikt nie udostępnia, programów które sam napisał - "tak se tłumacz Asdef"
często zależy od ludzi jakie masz transwery

Po pierwsze AiX 5l v5.3 to system operacyjny wywodzący się od BSD i V system :D produkowany przez firmę IBM <- niestety na ich oficjalniej stronie nie ma możliwości ściągnięcia żadego takiego systemu, mimo że jest dział download ale nie ma tam OS'ów :/

PS:
Więc dopuki Bitcomet nie zajdze jakiś sedów to nie bedę mógł ściagać ??

PS:
Może ktoś wie z kąd można ściągnąć ten system ??

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-03-30, 20:24   

niestety musisz czekać aż ktoś sie pojawi...
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

arri 

Wysłany: 2006-03-30, 21:04   

ExeQtoR napisał/a:
Więc dopuki Bitcomet nie zajdze jakiś sedów to nie bedę mógł ściagać ??

Czasem jest tak ze przez 3 dni ani kilobajta a potem leci full :/
musisz czekac a gdy jest okazja to nie przerywac ani sie nie rozlaczac :D

Asdef napisał/a:
niestety musisz czekać aż ktoś sie pojawi...

Taka jest niestety prawda.... live is brutal :D
Sapphire Radeon 9600 Pro
WD Caviar 80 GB
Chieftec GPS-450AA-101A

markoll 

Wysłany: 2006-03-30, 21:07   

Grzecznie zapytam, troszkę offtopowo.
Na uj Ci ten system?
Nie lepiej jakieś inne *BSD (FreeBSD,OpenBSD) tylko w to się pchać? Support na forach jest sporo mniejszy na ten system niż na inne *BSD. ;)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach