Wysłany: 2009-10-29, 02:12 kilka pytań z różnej beczki o ramie, biosie i express gate
Witam
Niedawno kupiłem nowy komputer i mam kilka pytań
a więc...
1) dlaczego jak mam 4gb ram-u, które bios wykrywa we właściwościach komputera mam jedynie 3,25gb?
2) gdzie w biosie 0604 mogę zmieniać kartę, którą chcę używać? tzn chodzi mi o przełączanie między zintegrowaną na płycie a tą, którą mam pod pci-e? i jak mam się upewnić czy korzystam właśnie z tej pod pci-e?
3) co to dokładnie jest Asus Express Gate, którego komunikat pojawia mi się przy włączaniu komputera? z tego co wyczytałem to jest jakieś przyśpieszanie startu głównie dla laptopów... czy zostawić to włączone w biosie czy coś z tym robic?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam
mój sprzęt:
Asus M4A785TD-M EVO
AMD Athlon II X2 250 BOX
GeForce GTS 250 Gainward 512MB DVI & HDMI (PCI-E) Green Edition
Kingston 2x2GB DDR3 1333MHZ
WD Caviar 500GB 7200rpm 32MB Green Edition
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
1system 32bitowy nie widzie wiecej niz 3GB
podpinając monitor pod odpowiednia wtyczkę będziesz wiedział... zazwyczaj jesli są 2dwie to podpinamy pod karte rozszerzeń a nie ta na płycie gł. i bedzie OK
nie znam tego biosu, tak wiec nie powiem... dokladnie
jeszcze jedno pytanie... jak instaluję kości pamięci, które mam w dualu to instaluje je w kanałach A1 i B1 czy A1 i A2?
MaxCorleone Gość
Wysłany: 2009-10-29, 21:53
wracając jeszcze do tego ramu
a mianowicie... jak dotąd spotykałem się z tym, że na płytach głównych były sloty oznaczone kolorami i wpinałem zawsze do dwóch o tym samym kolorze
natomiast w instrukcji znalazłem coś takiego:
http://img405.imageshack.us/i/ramb.jpg/
co wprawiło mnie w lekkie zakłopotanie
proszę o pomoc w interpretacji tego
pozdrawiam
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum