Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem iplus
Autor Wiadomość
kpiegus

Wysłany: 2011-09-22, 09:26   Problem iplus

Witam.. Chiałbym sie dowiedziec czy moge cos zrobic aby przyspieszyc internet z iplusa. Czytalem troszke i wiem ze jakbym miał 3g to by mi juz wystarczyło z pewnoscia. Ale od poczatku, przeprowadziłem sie do dziewczyny z Białogardu gdzie w kablowce miałem2,5. Po rozmowie z dziewczyna doszlismy do wniosku ze tu tez chcemy miec internet, a mieszkam teraz w Czarnowesach koło białogardu. ja pracuje do wieczowa wiec miała wziasc internet na próbe z iplusa ale jak to dziewczyna podpisała umowe na 2 lata i teraz szukam pomocy zeby zwiekszyc go bo nawet nie da rady ogladac filmow online musza sie ładowac z 6 godzin jak internet sie nie rozłaczy. W iplus menager jak ustawie na 3g to nie mam zasiegu cały czas jest EDGE.. Czy jest mozliwosc złapania 3g czy HDSP ?? Bo czytałem ze sa anteny yaga czy cos takiego ale nie wiem czy jest wogole sens ladowac pieniadze.Prosze o pomoc i dziekuje z góry fachowca

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-09-22, 17:34   

1. Jak dawno podpisała umowę?
2. http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0
- Czarnowęsy -> kolor ciemnozielony -> EDGE wewnątrz budynku
- 3G inaczej HSDPA -> złapiesz za ok 8km w stronę Białogardu
--------------
technologie łączności:
GPRS -> max 56kbs
EDGE -> max 240kbs
HSDPA -> bodajze 3,6Mbs
HSDPA+ -> bodajże 21Mbs
LTE -> 100Mbs

Jak widzisz po kolei:
GPRS -> 1G(pierwsza generacja)
EDGE -> 2G(druga generacja)
HSDPA -> 3G(trzecia generacja)
HSDPA+ -> to w praktyce 3,5G, a PLAY dla marketingu nazwał ją 4G
LTE -> Rzeczywista 4G -> choć po wyczynach sieci PLAY, powinna nazwać się już 5G

wiem że są jakieś pośrednie usługi z HSDPA, ale ja sie w to nie zagłębiam, to bardziej ograniczenia modemowe komórek ;-)

Yagi i inne owszem... ale do poprawienia zasięgu - głownie stosowane jako odbiorniki sieci 2,4GHz i 5Ghz czyli tzw. WiFi, owszem istnieją anteny takie podobne do tych ale w sieciach komórkowych, jednakże żadna nie zdziała Ci cuda jak dopiero w 100% złapiesz 3G za 8km a tam widziałem 50% szans zaczyna się od 6km, więc niestety - ale nie masz szans na poprawę łączności ;-(

jedynie co mi pozostaje to oczekiwać na twoją odp. 1. - istniej możliwości chyba zerwania umowy przed jej prawnym umocowaniem -> chyba 10dni jest, ale to trzeba sprawdzić...

sprawdź: http://www.speedtest.pl/ -> podaj ile wyciąga :-)

i na 90% nauczka -> czytaj umowę i nie wyręczaj się dziewczyną, bo już chyba nic nie zrobisz:
a) przeprowadzka
b) drugi internet(tpsa, netia, itp..)
c) kupujesz filmy / chodzisz do kina / zakładasz satelite(np. cyfra+, polsat, itp..)

kpiegus

Wysłany: 2011-09-22, 22:17   

Witam,umowa została podpisana ponad pół roku temu. Miałem małą nadzieje ze da cos sie zrobic ale kto pyte ten nie błądzi. No trudno, najgorsze jest to ze nie moge miec tu internetu z kabla bo nie ma swiatłowodu i nie ma mozliwosci podłaczenia :( Jak skonczy sie umowa to wezme orange na probe ale teraz sam umówie sie z przedstawicielem..

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-09-23, 16:25   

hmmm... no to nic więcej nie poradzę...
mogę dodać tylko:
1. Jak masz mniej niż 50% zasięgu, przenieść kompa wyżej(ja tak musiałem, ale byłem na granicy nadajnika w pokoju i musiałem ustawić kompa na krześle, a krzesło na biurku jeszcze, w tedy miałem 80% zasięgu i było OK, jak masz mniej niż 50% to lubi zrywać połączenia(podczas ściągania, połączenie internetowe będzie, ale ściąganie przerwie)
2. Nikt nie mówi że Orange/T-mobile(era)/Play/CyfrowyPolsat będą mieli lepszy zasięg !! !! SPRAWDŹ MAPĘ ZASIĘGU na stronie usługodawcy ;-)
3. jaki światłowód..... zapomnij xD
4. ad.3 zwykły kabel miedziany dwu żyłowy, innymi słowy czy masz telefon stacjonarny, zadzwoń i dowiedz się czy masz możliwość podpięcia telefonu i za ile xD jak tak to powiedz że chcesz sam internet + docucą koszty utrzymania łącza(pewnie ze 30zeta) ale te 2Mbs będą 8)

Wsio na ten temat, co do prędkości widzę że masz różne, ale max wyciąga więc nie masz podstaw do ich zaskarżenia itp...

Dla przykładu:
Ja miałem IPlusa i GPRS(56kbs) TYLKO !! !
no i ja to miałem pod PCMCIA do stacjonarnego kompa stał na parterze i sygnał był na poziomie 2-3 na 5 kresek, połączenie było, ale niestety internet nie hulał ;-( na infolinii powiedzieli "proszę zmienić miejsce komputera" i w skrócie zabrzmiało to tak: "pocałuj nas gdzieś - masz 70% zasięgu masz neta, jak nie to wyjdź z domu" -> bo to mobilny internet, więc jak w jednym rogu domu nie ma zasięgu to trzeba iść w inny róg, a ja na to mam stacjonarny komputer: "Jak to i mobilny internet????" na infolinii nie wiedzieli że tak się da xD i nadal wpierali mi abym kompa przeniósł w inne miejsce w domu.

kpiegus

Wysłany: 2011-09-23, 17:51   

Co do kabla to ludzie tu z wioski dzwonili do tp i powiedzieli ze ten kabel nie nadaje sie do internetu... Trudno i dzieki wielkie za pomoc.. Pozdrawiam

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-09-23, 18:26   

hmmm... a nie ma tam u was Radiówki?? może ktoś udostępnia pasmo internetu drogą radiową, przez WiFi, w tedy nawet po 1-5km od nadajnika może być(zależy jaka antena: yaga, prabolka, itp..)

co do kabla doskonale Cię rozumiem, też tak mam xD jesteś na łączu zwielokrotnionym ;/ tak jak i ja, dlatego mam radiówkę 1Mbs/2Mbs(w nocy) za 60zeta/miech więc da się żyć ;-)

Sleeveking_pl

Wysłany: 2012-03-21, 12:37   

Jeżeli masz sam zasięg EDGE,to ciężko będzie zwiększyć go do 3G nawet w przypadku podłączenia anteny. Po prostu taki masz zasięg i już,dlatego początkowo lepiej jest wziąć internet mobilny na okres próbny 7 dni i przetestować jak działa.

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach