Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
wyciaganie hasla z bazy IPB
Autor Wiadomość
adamuk

Wysłany: 2006-04-15, 20:48   wyciaganie hasla z bazy IPB

witam
potrzebuje wyciagnac haslo admina z forum IPB
mam dostep do bazy i ftp
zeby nie bylo jakis zarzutow nie jest to jakis atak :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-04-15, 22:53   

adamuk napisał/a:
mam dostep do bazy i ftp
zeby nie bylo jakis zarzutow nie jest to jakis atak

Skoro to nie jest żaden atak ani "psikus" gościowi co jest adminem to jestem przekonany że to ty jesteś adminem :) a wtedy to powinieneś znać hasło jakie zakładałeś ;P A jeszcze masz przecież opcje przypomnij hasło ;)

Cytat:

Hasło jest zaszyfrowane w MD5 (jednostronny algorytm szyfrujący) Co nam to daje, brak możliwości od kodowania :lol: No ale ja wychodzę z załażenia że wszystko da się złamać :P Więc się da nawet i ten algorytm :) A jak, to już nie temat w tym dziale, bo to można powiedzieć że jest nie legalne i w ogóle gdyby każdy sobie łamał hasła to po co w ogóle je koś stworzył ;)

PS: Zacznij szczelać na chybił trafił, albo idź do wróżki.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-04-16, 11:37   

Ja to powiem tak, swojego hasła nie problem sobie wyciągnąć choćby przez przypominanie hasła..

A cudze hasła wyciągać to jest brednia… za skomplikowana sprawa i żmudna – nie warto bo i tak się nie da… :P

Ps. taką wiedzę trzyma się dla siebie, bo nikt nie chce być ograbiony z własnego hasła :D
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

ramlez 

Wysłany: 2006-04-16, 13:05   

ExeQtoR napisał/a:
Hasło jest zaszyfrowane w MD5 (jednostronny algorytm szyfrujący) Co nam to daje, brak możliwości od kodowania

Jak nie :P a dekodery do MD5? Wystarczy pogooglowac ;)
Asdef napisał/a:
za skomplikowana sprawa i żmudna

oj czasem jest to czasochłonne zajęcie :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-04-17, 13:07   

ramlez napisał/a:
Jak nie a dekodery do MD5? Wystarczy pogooglowac

Żle zrozumiałeś :)
---Brak możliwości od kodowania czyli brak algorytmu powrotnego

---A ty mówisz o metodzie BrutalForce

To jest różnica bo Brutal po prostu ” szczela” i poszukuje po kolei hasła. Aktualnie nie ma jeszcze żadnego programu który od razu wyciągnie ci hasło z MD5 Dlatego jest to tak czasochłonne ;)

anfa
Gość
Wysłany: 2007-11-09, 18:32   W ktorej tabeli ipb przechowuje haslo administratora forum ?

Witam !

Moje pytanie jak w temacie, przejalem po kims server bez zadnych informacji o haslach, jak z haslami systemowymi problemu nie bylo, to nie wiem jak skontruowane jest ipb, i nie wiem gdzie moge znalezc ta nieszczesna tabele w bazie ipb w celu zupdatowania hasla.

Pozdrawiam!

Net 
neD

Wysłany: 2007-11-09, 18:37   

oO ja tam bym się nie męczył
od nowa zainstalowałbym forum 8)

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2007-11-10, 08:33   

Net napisał/a:
oO ja tam bym się nie męczył
od nowa zainstalowałbym forum 8)

a co jeśli masz tam jeszcze 1000 innych userów?

adamuk: możesz poprostu podmienić w bazie stare, zakodowane hasło, na nowe, również zakodowane hasło. czyli nie rozszyfrowujesz, tylko wklejasz nowy ciąg md5 w miejsce starego w bazie. jak zaszyfrować - myślę, że już sobie sam poradzisz ;)

aha, przed takimi operacjami zrób KONIECZNIE kopię bazy, jakby coś nie wyszło.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-11-10, 12:38   

a nie możesz po prostu wgrać bazę, a o zmiane hasła poprosić poprzedniego admna>?
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

anfa
Gość
Wysłany: 2007-11-10, 22:59   

Wlasnie chce sobie zrobic nowe haselko w md5 i podmienic, bo od starego admina nie dowiem sie nic, ponoc wyjechal do irlandii i nie ma z nim kontaktu :D A nie chce wgrywac forum na nowo, za duzo tam userow i postow i nie moge niczego skasowac, a jak nie zrobie tam moderacji i porzadku to syf sie poglebi ;> Stad moje pytanie ktora to tabela, bo wymiekam jak to mam przejrzec cale, choc nie ukrywam ze juz troche ich przejrzalem i co najlepsze zmieialem jakies haslo a nie wchodzi :D moze poprzedni admin zmodyfikowal to ipb ?

lupinek 

Wysłany: 2007-11-11, 12:38   

IPB nie da się modyfikować, bo source jest zaszyfrowany. To tyle tytułem wstępu.
Szukaj jakiejś tabeli users, tam znajdź siebie i podmień hasło na nowe.

BTW:ExeQtoR, hasła MD5 da się złamać. Nie mówię tu nawet o BruteForce, bo to akurat żadna filozofia, tylko o bazach danych MD5 i metodzie tęczowej.
Proste hasła można znaleźć w MD5 database.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-11-11, 14:23   

lupinek napisał/a:
metodzie tęczowej.
Zgadza się ;) )) W tedy jeszcze nie wiedziałem o tej metodzie :) Ale z tego co pamiętam zanim wyjechałem z kraju to ta metoda nie byłą darmowa tzn... najlepsze(najbardziej rozbudowane) tablice kosztowały sporo zielonych dolców :) ))))

PS: mój ostatni post w tym temacie był ponad rok temu :) )

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach