Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Mały problem z siecią domową...
Autor Wiadomość
Brainy

Wysłany: 2006-11-16, 13:11   Mały problem z siecią domową...

Witam, piszę bo mam problem. Jakiś czas temu postanowiłem założyć sieć w domu. 1 komp miał dostęp do neta, drógi nie. Mam switcha, możliwość połączenia drogą radiową i kablem.
Zrobiłem tak: kabel z modemu idzie do switcha, tam jeden kabel idzie do kompa No1. I to działa, komp 1 ma neta. ALE. Do drógiego kompa powinno iść drogą radiową, ale nie idzie...
Co ja mam zrobic, bo juz nie mam pomysłu...

Edit//by//ExeQtoR
Poprawiłem temat "z siecią" a nie "z siebią" :)

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2006-11-16, 14:12   

http://forum.pctown.pl/to...omowa-vt558.htm
Czytałeś?

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2006-11-16, 15:15   

Brainy, dajesz nam model producenta swicha i ustwawienia całej sieci (jak przydzielane są IPy, adresy IP kompów, bramy...)

Brainy

Wysłany: 2006-11-16, 16:03   

Petermechanic: Tak, czytałem (jeśli mam być szczery to dzięki temu artykułowi tu trafiłem, bo w googlach mi sie pokazał)... Jest tylko jedno ALE, mogłem co prawda coś minąć, bo temat troszke rozbudowany, ale u mnie główny problem polega na tym, iż radiowa karta sieciowa nie chce zobaczyć switcha. To nie jest sprawa zasięgu bom próbował też z odległości 1 m...

crooleeck: Producent karty i switcha- Edimax; co do ustawiania to ustawiłem wszystko na automata (w sensie, że sam pobiera i ustawia)...

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2006-11-16, 16:11   

switha wywal, modem podepinij bezpośrednio do kompa no1.

Brainy
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 17:07   

Hmmmm, ale jak wobec tego drógi komp ma mieć neta?? Komp nr 1 ma tylko zwykłą sieciówke, bez obsługi radia, więc musi gdzieś być switch... Może źle sie wyraziłem. Aktualnie ma coś takiego:

-------------------------------------I
-------------------------------- MODEM
--------------------------------SWITCH
--------------(z możliwością obsługi radiowej, bądź kablowej)
--------------------I----------------------------------I
--------------------I----------------------------------I
--------------------PC No1---------------------------PC No2
--------------------Z NETEM------------------------BEZ NETA
-------"Sieciówka TYLKO na kabel"---------"Sieciówka na radio"[/b]

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2006-11-16, 18:49   

raczej router rozdziela łącze :roll: , swith jest tylko rozgałęźnikiem :roll:

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-11-16, 19:20   

Brainy, Zamiast Switcha wstaw taki router:
http://www.allegro.pl/ite...fi_gratis_.html

I powinno działać ;]

[ Dodano: 2006-11-16, 19:21 ]
Taki chodzi mi o to co powinno być;] a jaki sobie wybierzesz to już twoja rzecz ja w szkole mam bodajże identycznego :D I działa bez zarzutu ;]

[ Dodano: 2006-11-16, 19:33 ]
Małe wyjaśnienia: :D

komp1---|--___--|
komp2---|Switch-|--- net-- modem(tepsa, radiówka itp...)
komp3---|--___--|

Komp1 włączony pierwszy połączył się bez problemu ponieważ w tepsie,radiówce masz tylko 1IP wychodne z danych a switch po prostu to przepuszcza dalej, a jak komp numer 2 ma inny IP bo musi :D to go już TPSA czy radiówka nie wpuści :)

komp1---|--___--|
komp2---|router-|--- net-- modem(tepsa, radiówka itp...)
komp3---|--___--|

router rozdziela 2 sieci czyli kompy 1,2,3 pracują w jednej sieci a router filtruje pakiety danych i przepuszcza dalej w świat, to router odpowiada za to że komp 1,2,3 chce danych od np. www.onet.pl to router przesyła dane te do tego servera po 1 IP i puźniej rozdziela pakiety zwrotne. w skrócie router pracuje w 2 sieciach :D Domowej(małej) i internecie(Wlan)

PS: bez routera nie pójdzie Ci taki układ chyba ze komp1 będzie miał 2 karty sieciowe i będzie robił jako router dla 2 kompa(chodzi mi teraz o twój układ)

net--switch(nie potrzebny)--komp1(pracuje 24/h, lub w tedy kiedy komp2 chce coś z netu)--- komp2

ale takie rozwiązanie nie jest za dobre bo jak wyłączysz komp1 to komp2 straci neta(połączenie)

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-11-16, 19:43   

Poprostu krótko mówiąc Switch nie umie rozdzielić inteligentnego sygnału. Umie to tylko router od operacji routing.

ramlez 

Wysłany: 2006-11-16, 21:23   

A ja mam takie pytanie z innej beczki jakiego masz neta? radiowkę czy neostrada?

Brainy

Wysłany: 2006-11-17, 14:22   

ramlez: Mam przez astera (kablowy); na marginesie to kumpel też już probowal cos takiego z asterem, ale nie wyszlo...

ExeQtoR: Dobra powiedzmy, że mam router, coś takiego jak to (bo mam):
http://www.allegro.pl/ite...xwan_4xlan.html

Tylko sprowadza się to wciąż do tego, że sieciówka nie chce sie zobaczyć z routerkiem...

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-11-17, 15:30   

Włączone Wireless w ustawieniach routera ?? Wireless działa w trybie AP ?? DHCP włączone w routerze ?? Komputer z kartą bezprzewodowa widzi sieć o ESSID ustawionym w konfiguracji routera -> Wireless -> Basic settings ??

Brainy

Wysłany: 2006-11-17, 16:02   

-Tak (Wireless module function : Enable; Mode : AP;), co do "widzenia" to komp z radiową sieciówką nic nie widzi, w opcji "ESSID :" mam "default".
-Druga sprawa, jak sie sprawdza DHCP na routerze??
- I najwazniejsza rzecz. jak tworzysz siec w kreatorze to po ukończeniu tworzy plik na dysku wymiennym, który należy uruchomić na drugim kompie aby sie automatycznie przkonfigurował. i tu schody sie pojawiają. Ponieważ wywala mi komunikat że nie może tego zrobić i abym zrobił sam (przy okazji daje możliwość wydrukowania wszystkiego co potrzebne, w stylu Adres fizyczny, Maska podsieci, Serwer DNS itp);

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-11-17, 16:33   

Zmień ESSID na jakiś inny - nazwę sobie wymyśl.
DHCP ustawiasz w LAN
DHCP - Enabled
Na komputerze z kartą radiowa skonfiguruj TCP/IP na automatyczne pobieranie adresu IP

Brainy

Wysłany: 2006-11-17, 16:41   

done, powinno mi teraz wyskoczyc samo, czy cos ewentualnie znalazl, czy znowu mam puscic kreatorra, czy co??

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach