1. Filmy w Hollywood są na prędce przerabiane na 3D, przez co nie są odpowiednio jasne.
2. Nawet 15% ludzi nie jest w stanie dostrzec obrazu stereoskopowego.
3. Telewizory 3D są drogie, konsumują więcej energii, dołączana jest do nich tylko jedna para okularów (które nawiasem mówiąc zazwyczaj korzystają z bardzo starego patentu i dodatko ściemniają obraz).
4. Ludzie nie mają ani filmów 3D, ani sprzętu który by taki sygnał do TV wysłał (potrzebny sprzęt z najnowszą wersją HDMI, nawet roczny takiego nie ma)
5. Czy w ogóle byśmy takie filmy oglądali? Sporo ludzi w ostatnich latach kupiło telewizor FullHD, ale mało kto widział na nim obraz w FullHD. Żadna telewizja, którą można w Polsce złapać nie nadaje sygnału w FullHD. A marketingowcy usiłują wmówić nam, że mamy już przestażałe telewizory. Inna sprawa, że w filmach tych efektów nie ma zbyt wiele. Nikt nie nakręci całego filmu w 3D, bo wie czym by się to skończyło.
3D jest fajne, ale raz na jakiś czas i w kinie. Byłem ostatnio na „Shreku” i pod koniec już co chwilę ściągałem okulary, bo bolały mnie oczy… Jak na razie to fajna zabawka.
Nie ma FullHD w Polsce? A choćby TVP HD? Wikipedia podaje, że jest nadawane w 1080i. Canal+ Film HD i i HBO HD o ile mnie pamięć nie myli też nadają w FullHD.
_________________ It's a beautiful day! Don't let it go away!
Nie ma FullHD w Polsce? A choćby TVP HD? Wikipedia podaje, że jest nadawane w 1080i. Canal+ Film HD i i HBO HD o ile mnie pamięć nie myli też nadają w FullHD
Rozdzielczość FullHD to 1920x1080 z przeplotem (1080p). Mówią,że nadają w HD, ale nie precyzują co mają przez to na myśli.
Masz rację. "p" oznacza progresywny, czyli bez przeplotu. Ściślej mówiąc 1080i w jednej klatce puszcza obraz z parzystymi liniami, w deugiej z nieparzystymi - więc jedna klatka ma rozdzielczość 1920x540 i jesteśmy w stanie gołym okiem to zauważyć na telewizorze (nie chodzi mi o liczenie linii, tylko obraz wyda się jakościowo gorszy).
Jeszcze jeden minus 3D mi się nasunął na myśl - obecnie do jednego oka dociera obraz odświerzany 60 razy w ciągu sekundy - to męczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum