Dawno, dawno temu wystawiłem na forum F3Site 2.1. Czy ktoś ten CMS w ogóle pamięta?
Po ponad 2 latach F3Site powraca na scenę z numerem 3.0. Zmian jest dużo, więc nie będę ich tutaj wymieniał. Można prześledzić historię rewizji SVN od początku. Zwrócę uwagę szczególnie na nową architekturę CMS-a. Struktura katalogów została uporządkowana (tak, kiedyś był bałagan), więc każdy plik znajduje się tam, gdzie powinien. Do komunikacji z bazą danych wykorzystuję bibliotekę PDO. Mimo że jest ona standardem w PHP, wciąż brakuje jej na wielu hostingach.
Wymagania:
+ PHP 5.2 lub nowszy z rozszerzeniem PDO
+ baza danych MySQL 5 lub SQLite 3
Co nowego? Najważniejsze zmiany dla tych, którzy nie lubią szukać...
+ nowa architektura - przepisana większość kodu
+ rozbudowany system kategorii
+ panel zarządzania treścią - redaktorom można określić kategorie, w których może edytować treść
+ eliminacja tabelek z layoutu strony
+ przebudowany system prywatnych wiadomości
+ nowy interfejs panelu administracyjnego + menu ustawień
+ nowy moduł rozszerzeń
+ nowy edytor kodu HTML i BBCode napisany w JavaScript z dynamicznym podglądem tekstu
+ klasa JS do obsługi powielanych fragmentów formularza
+ awatary użytkowników - tutaj zwrócę uwagę na nowe pole JABBER i komentarze w profilach
+ domyślnie goście nie mogą umieszczać linków - oprócz CAPTCHA to może pomóc w walce ze spamem
+ lista najnowszych pozycji i kanały RSS
+ ocenianie za pomocą gwiazdek
+ zapisywanie adresów IP głosujących w ankiecie
+ obsługa wielu stron w artykułach
+ obsługiwane formaty multimediów: obraz, Flash, QuickTime, OGG (tag <video>)
+ panel `online` z licznikiem (wykrywa Google)
+ skórki teraz zawierają wiele plików (szablonów) .html i dowolną ilość schematów (arkuszy) CSS
+ komentowanie za pomocą AJAX + panel zarządzania komentarzami
+ gdy wystąpi błąd, na 99% F3Site zwróci wypełniony formularz (chyba że nagle zostaniesz niezalogowany)
+ i tak polecam przeglądnąć listę zmian na SVN...
F3Site 3.0 NIE jest kompatybilny z wersją 2.1. Jeśli będzie zapotrzebowanie, przygotuję skrypt do aktualizacji.
Na pewno ucieszy Was wbudowany system szablonów. Tak, jak radziliście, większość kodu XHTML / JS / CSS została oddzielona od logiki PHP. Język szablonowy ma łatwą składnię - zainspirowaną przez PhpBB.
Mam nadzieję, że F3Site 3.0 spodoba się Wam. Aktualnie znajduje się w fazie beta, więc może zawierać błędy. Potrzebuję beta testerów i twórców dodatków. Może z nową wersją trafię do większej ilości użytkowników. W wersji finalnej prawdopodobnie pojawią się jeszcze: autozapis, regulamin, jakieś dodatki JS i może większe nowości, jeżeli zasugerujecie coś ciekawego.
Ogólnie rzecz biorąc jestem mile zaskoczony.
Masz problem przy dodawaniu danych po instalacji - krzaczki (ale tylko w rekordach w SQL'u). Sam zobacz: http://pioder.ath.cx:81/f3
SUPER! Naprawdę, jestem pod wielkim wrażeniem i teraz widzę, że nie wystarczy napisać: trzeba grzebach, siedzieć po nocach, szukać niespotykanych rozwiązań. Kod przeglądne później.
Kampania wrześniowa
F3Site doczekał się nowej odsłony. Skórka jest jeszcze w fazie eksperymentalnej, dlatego zwracam się do was o pomoc. Skórka zaprojektowana przez Kamil881. Kod HTML/CSS i niektóre elementy zmodyfikowałem samowolnie, przez co mógł ucierpieć na wyglądzie - możecie mnie za to bić.
1. Czy podoba się Wam nowa skórka? Odpowiedzcie szczerze.
2. Co zmienić / poprawić w pierwszej kolejności? Co rzuca się w oczy?
3. Oceńcie kolorystykę, czcionki i układ elementów.
4. Inne uwagi?
1. Tabele - jak mają wyglądać? Obramowanie: brak, pełne czy tak jak teraz? Jakie kolory?
2. Układ bloków - wydaje mi się, że trochę za ciasno, ale sami stwierdzicie
3. Szerokość - aktualnie jest zmienna (zależy od okna przeglądarki)
4. Przyciski pod newsami (jak teraz), czy wystarczą tylko zwykłe linki z ikonami?
5. Panel użytkownika po zalogowaniu - jakie zmiany proponujecie?
6. Komentarze - teraz wyglądają tragicznie - jaki układ proponujecie?
7. Inne zmiany / uwagi / opinie?
Post sprzed wieków
Wielkimi krokami zbliża się F3Site 2010 - Service Pack do F3Site 2009 (jak 7 do Visty)
Większość błędów już wyeliminowałem, dlatego go już zaprezentuję. Projekt będzie znajdował się w fazie BETA przez najbliższe 7 tygodni. Co nowego?
• obsługa przyjaznych adresów URL - mod_rewrite lub PATH_INFO
• obsługa systemów reCAPTCHA™ i Microsoft Asirra
• komentowanie i ocenianie linków
• funkcja „zapisz jako nowy” w edycji treści - czy to dobry pomysł, wyjdzie w praniu
• nowy moduł grup użytkowników - w 2009 to była porażka, prawda?
• ukrywanie adresów e-mail lub profilów użytkowników - w celu ochrony danych
• ulepszony edytor BBCode i HTML - 1 plik graficzny zamiast 11, trochę poprawek
• nowy instalator - opcje zaawansowane domyślnie ukryte
• słowa kluczowe - popularne tagi, interfejs tylko w JS - co o tym sądzicie?
• ulepszona obsługa RSS - teraz ikona jest obok adresu strony
• przyjazna edycja linków w blokach menu - wreszcie jest lista kategorii i wolnych stron
• upload - na początku wahałem się, aby znów ktoś eksploitu nie napisał
• kolorowanie składni - ostatecznie wybór padł na bibliotekę Prettify od Google
• eksperymenty w prywatnych wiadomościach - aż sam nie wiem, co z tego wyszło
• poprawki wielu błędów, ulepszony interfejs (np. edycji treści)...
To już jest szczyt zmian funkcjonalnych w wersji 2010. Na wniosek testerów może dodam jakieś biblioteki JS albo wprowadzę ciekawą funkcję w wolnym czasie.
Tyle zalet. Teraz czas na odmienny akcent. To jedyne forum, na którym przedstawię wady, których być może będę starał się pozbyć. Brak graficznego edytora treści - trzeba trochę pomęczyć się, aby dobrze sformatować treść i wstawić kod źródłowy (dylemat, czy zostawić opcję "enter = nowa linia", czy wyłączyć i używać <p><h3><br>). Na razie żaden WYSIWYG mi nie odpowiada. Brak gotowych elementów graficznych do newsów i artykułów (porada, zdjęcie z podpisem, itd). Brak porządnej skórki - może uda mi się stworzyć coś ciekawego. Wciąż trzeba zbyt dużo klikać i modyfikować pliki, aby całkowicie dostosować wygląd - w tej kwestii F3Site jest daleko za skryptami rozwijanymi przez duże zespoły programistów lub firmy. Brak projektu - skrypt po prostu tworzę bez rysowania struktur, obiektów, zależności... I wreszcie na końcu - brak wielu użytecznych, czasami wręcz wymaganych funkcji. Ze względu na podział kategorii na artykuły, newsy, pliki, linki i multimedia, ciężko wyświetlać na stronie głównej ostatnio dodane elementy wraz z opisami (jest to możliwe, tylko dobry plan to podstawa), ostatnie posty, komentarze, itd. Zapowiadałem moduł strony głównej, ale jednak tego pomysłu nie zrealizowałem - nie jest priorytetem. W F3Site 2009 wprowadziłem opcję "pokaż zawartość z podkategorii", ale dotyczy tylko tego samego typu obiektów (np. pliki). Brak zaawansowanego systemu wtyczek, który pozwala ingerować w dowolny punkt, ale istotne są kwestie bezpieczeństwa
Witam
Wreszcie zmiana szaty graficznej. Jest rok 2010, czasy komputerowe zmieniły się szybciej niż codzienność. Na kod już nie patrzę - sugestie poprawy czytelności się sprawdziły w F3S 3, więc nawet nie zaglądałem. Ostatnio mam mało czasu, więc nie będę mieć kiedy zagłębić się i zobaczyć, czy gdzieś nie ma błędów. Natomiast już na wejściu zauważyłem pierwszy bug: mam na przycisku: "Załóż kont";
przeglądarka Opera 10.60, Linux i686 (Debian), włączone wygładzanie czcionek.
Pozdrawiam
Nowa szata graficzna na pewno poprawi wizerunek projektu. Przyciski wyświetlają się inaczej w każdej przeglądarce. Lek na to znajdę. F3Site 3.2 otrzyma tytuł 2011. Nie będzie rewolucji. Skupię się na interfejsie i użyteczności, dodam funkcje, których najbardziej brakuje i naprawię podstawowe niedociągnięcia. Wtedy osiągnie większy sukces, bo obecnie jest mało intuicyjny.
Nazwa według roku jest lipna... bardzo prosty powód - niekoniecznie, ktoś będzie patrzył, czy jest wersja 3.2, zaś 2011 za kilka lat raczej nie będzie przyciągać.
PS. Jak na studiach? Masz więcej czasu?
Pozdrawiam
Łatwiej zapamiętać rok niż numer, wygląda to bardziej pro, ale masz rację. Być może powrócę do numerów.
Cytat:
PS. Jak na studiach? Masz więcej czasu?
W tygodniu mało czasu, w weekend więcej. Presja jest tylko na niektórych laboratoriach i ćwiczeniach. Jak chcesz wiedzieć więcej, możemy pogadać na XMPP albo utworzę nowy temat o studiach na forum PCT
Listopadowa edycja postu
Niedługo wypuszczę wersję alfa, a stabilna wyjdzie na gwiazdkę. Nie będzie rewolucji. Uznajmy to za SP2. Tym razem bez zmian w strukturze bazy danych. Zmiany:
1. Nowa skórka zaprojektowana przez Kamil881 (stara też będzie dostępna)
2. Edytor TinyMCE - trzeba pomyśleć o stopniu integracji (CSS, emotikony, narzędzia)
3. Przekierowanie po logowaniu bez info (pójdę dalej i user wyląduje na tej samej stronie)
4. Funkcja event() - wpisy do indeksu zdarzeń będą łatwiejsze
5. Poprawione dodawanie bloków menu, usuwanie kategorii
6. Kilka zmian i ulepszeń w kodzie PHP
7. Poprawki interfejsu
8. Usunięte opcje: dodatkowy kod <head>, cenzura słów (zawsze aktywna), data ostatniej wizyty (zawsze zapisuje)
A jeśli znajdę czas, będę miał pomysł i wystarczy zapału:
9. Zmiany w systemie skórek (aby inne skórki nie musiały dostarczać wszystkich plików)
10. Pokaz slajdów i ulepszenie galerii, stronicowanie komentarzy w AJAX
11. Ostatnio edytowane strony i podobne gadżety
12. Masowy upload plików / zdjęć
13. Opcje dziennika zdarzeń, ponowne wpisywanie hasła do PA...
Teraz najwięcej czasu zajmie wykończenie. Nowa skórka wciąż różni się od oryginału. Jeszcze dużo zabawy przy HTML/CSS/JS i trochę przy PHP. Cel: uczynić skrypt przyjaznym. A na końcu przetestować cały CMS - może są niewyjaśnione problemy do rozwiązania albo coś nie działa jak trzeba.
Przykład - arkusz CSS: http://pastebin.com/j939yyyy - prawda, że olbrzymi? Najwięcej w sekcjach TOP, LISTS, NEWS i BUTTONS. Macie pomysł, jak to zoptymalizować i pozbyć się nadmiaru kodu?
Jakich funkcji brakuje w CMS-ie? Co przydałoby się zmienić?
W przeciwieństwie do 3.1 wersja 3.2 zmienia głównie wygląd. Zapowiedziałem dużo nowości, które wprowadziłyby skrypt do epoki Web 2.0 i pozwalałyby dowolnie rozszerzać funkcje, lecz zajęłoby to dużo czasu. Zatem większe zmiany przenoszę do 3.3 albo 4.0. Nie chcę spędzić całego życia na klepaniu CMS-a. Zamierzam spróbować swoich sił w innych dziedzinach, np. niskopoziomowych aplikacjach biurkowych, internetowych lub całkiem inną działką informatyki. Poza tym - nauka.
Zachęcam do testów. Co należy zmienić, ulepszyć, czego brakuje, a co Wam się nie podoba?
Pierwsza wersja BETA dostępna - F3Site 2011 beta 1
1. Nowa skórka zaprojektowana przez Kamil881
2. Edytor graficzny TinyMCE (rozszerzenie)
3. Nowe znaczniki BBCode - [img] i [video]
4. Przekierowanie do tej samej strony po zalogowaniu
5. Panel użytkownika i formularz logowania w nagłówku
6. Zmieniony interfejs edycji artykułów
7. Funkcja event() i stałe IS_OWNER, IS_EDITOR, IS_ADMIN
8. Nowa opcja limit znaków komentarzy i usunięte przestarzałe opcje
9. Wczytywanie brakujących szablonów ze skórki systemowej
10. Ulepszone i szybsze zarządzanie tagami
11. Dużo poprawek błędów w instalatorze, funkcjach, interfejsie
Zachęcam wszystkich do udziału w testach! Wszystkie błędy i sugestie zgłaszajcie tutaj albo tam
F3Site 2009 <3.0> - Windows 95 lub Windows NT 4.0
F3Site 2010 <3.1> - Windows 98 lub Windows 2000
F3Site 2011 <3.2> - Windows Me lub Windows XP
Jaki będzie F3Site 2012? Dużo rzeczy wymaga zmian, rynek ewoluuje i potrzeba elastycznych rozwiązań. Niedługo rozpocznę nową gałąź 4, przepiszę większość kodu i wprowadzę niezbędne mechanizmy. Jak zorganizować treść? Co pozwolić rozszerzeniom? Przepisać na Full OOP? Zacznę projektować, ale liczę na Wasze pomysły na innowacje
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum