Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
[skrypt] F3Site 2009
Autor Wiadomość
WebCM 

Wysłany: 2009-07-22, 00:01   [skrypt] F3Site 2009

Dawno, dawno temu wystawiłem na forum F3Site 2.1. Czy ktoś ten CMS w ogóle pamięta?

Po ponad 2 latach F3Site powraca na scenę z numerem 3.0. Zmian jest dużo, więc nie będę ich tutaj wymieniał. Można prześledzić historię rewizji SVN od początku. Zwrócę uwagę szczególnie na nową architekturę CMS-a. Struktura katalogów została uporządkowana (tak, kiedyś był bałagan), więc każdy plik znajduje się tam, gdzie powinien. Do komunikacji z bazą danych wykorzystuję bibliotekę PDO. Mimo że jest ona standardem w PHP, wciąż brakuje jej na wielu hostingach.

Wymagania:
+ PHP 5.2 lub nowszy z rozszerzeniem PDO
+ baza danych MySQL 5 lub SQLite 3

Co nowego? Najważniejsze zmiany dla tych, którzy nie lubią szukać...
+ nowa architektura - przepisana większość kodu
+ rozbudowany system kategorii
+ panel zarządzania treścią - redaktorom można określić kategorie, w których może edytować treść
+ eliminacja tabelek z layoutu strony
+ przebudowany system prywatnych wiadomości
+ nowy interfejs panelu administracyjnego + menu ustawień
+ nowy moduł rozszerzeń
+ nowy edytor kodu HTML i BBCode napisany w JavaScript z dynamicznym podglądem tekstu
+ klasa JS do obsługi powielanych fragmentów formularza
+ awatary użytkowników - tutaj zwrócę uwagę na nowe pole JABBER i komentarze w profilach
+ domyślnie goście nie mogą umieszczać linków - oprócz CAPTCHA to może pomóc w walce ze spamem
+ lista najnowszych pozycji i kanały RSS
+ ocenianie za pomocą gwiazdek
+ zapisywanie adresów IP głosujących w ankiecie
+ obsługa wielu stron w artykułach
+ obsługiwane formaty multimediów: obraz, Flash, QuickTime, OGG (tag <video>)
+ panel `online` z licznikiem (wykrywa Google)
+ skórki teraz zawierają wiele plików (szablonów) .html i dowolną ilość schematów (arkuszy) CSS
+ komentowanie za pomocą AJAX + panel zarządzania komentarzami
+ gdy wystąpi błąd, na 99% F3Site zwróci wypełniony formularz (chyba że nagle zostaniesz niezalogowany)
+ i tak polecam przeglądnąć listę zmian na SVN...

F3Site 3.0 NIE jest kompatybilny z wersją 2.1. Jeśli będzie zapotrzebowanie, przygotuję skrypt do aktualizacji.

Na pewno ucieszy Was wbudowany system szablonów. Tak, jak radziliście, większość kodu XHTML / JS / CSS została oddzielona od logiki PHP. Język szablonowy ma łatwą składnię - zainspirowaną przez PhpBB.

Zrzuty ekranu: http://dhost.info/compmaster/img/zrzuty

Mam nadzieję, że F3Site 3.0 spodoba się Wam. :) Aktualnie znajduje się w fazie beta, więc może zawierać błędy. Potrzebuję beta testerów i twórców dodatków. Może z nową wersją trafię do większej ilości użytkowników. W wersji finalnej prawdopodobnie pojawią się jeszcze: autozapis, regulamin, jakieś dodatki JS i może większe nowości, jeżeli zasugerujecie coś ciekawego.

Download: pobierz F3Site 3.0 beta 2
Strona systemu CMS - dokumentacja i forum: http://dhost.info/compmaster

Oceniajcie. :) Czekam na Wasze sugestie i uwagi.

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2009-07-22, 09:51   

Ogólnie rzecz biorąc jestem mile zaskoczony.
Masz problem przy dodawaniu danych po instalacji - krzaczki (ale tylko w rekordach w SQL'u). Sam zobacz: http://pioder.ath.cx:81/f3

SUPER! Naprawdę, jestem pod wielkim wrażeniem i teraz widzę, że nie wystarczy napisać: trzeba grzebach, siedzieć po nocach, szukać niespotykanych rozwiązań. Kod przeglądne później.

Pozdrawiam

WebCM 

Wysłany: 2010-04-09, 22:51   

Kampania wrześniowa
F3Site doczekał się nowej odsłony. Skórka jest jeszcze w fazie eksperymentalnej, dlatego zwracam się do was o pomoc. Skórka zaprojektowana przez Kamil881. Kod HTML/CSS i niektóre elementy zmodyfikowałem samowolnie, przez co mógł ucierpieć na wyglądzie - możecie mnie za to bić.

1. Czy podoba się Wam nowa skórka? Odpowiedzcie szczerze.
2. Co zmienić / poprawić w pierwszej kolejności? Co rzuca się w oczy?
3. Oceńcie kolorystykę, czcionki i układ elementów.
4. Inne uwagi?

URL: http://dhost.info/compmaster

A teraz dla ambitnych - problemy do rozwiązania:

1. Tabele - jak mają wyglądać? Obramowanie: brak, pełne czy tak jak teraz? Jakie kolory?
2. Układ bloków - wydaje mi się, że trochę za ciasno, ale sami stwierdzicie
3. Szerokość - aktualnie jest zmienna (zależy od okna przeglądarki)
4. Przyciski pod newsami (jak teraz), czy wystarczą tylko zwykłe linki z ikonami?
5. Panel użytkownika po zalogowaniu - jakie zmiany proponujecie?
6. Komentarze - teraz wyglądają tragicznie - jaki układ proponujecie?
7. Inne zmiany / uwagi / opinie?

Post sprzed wieków

Wielkimi krokami zbliża się F3Site 2010 - Service Pack do F3Site 2009 (jak 7 do Visty) ;p

Większość błędów już wyeliminowałem, dlatego go już zaprezentuję. Projekt będzie znajdował się w fazie BETA przez najbliższe 7 tygodni. Co nowego?

• obsługa przyjaznych adresów URL - mod_rewrite lub PATH_INFO
• obsługa systemów reCAPTCHA™ i Microsoft Asirra
• komentowanie i ocenianie linków
• funkcja „zapisz jako nowy” w edycji treści - czy to dobry pomysł, wyjdzie w praniu
• nowy moduł grup użytkowników - w 2009 to była porażka, prawda?
• ukrywanie adresów e-mail lub profilów użytkowników - w celu ochrony danych
• ulepszony edytor BBCode i HTML - 1 plik graficzny zamiast 11, trochę poprawek
• nowy instalator - opcje zaawansowane domyślnie ukryte
• słowa kluczowe - popularne tagi, interfejs tylko w JS - co o tym sądzicie?
• ulepszona obsługa RSS - teraz ikona jest obok adresu strony
• przyjazna edycja linków w blokach menu - wreszcie jest lista kategorii i wolnych stron
• upload - na początku wahałem się, aby znów ktoś eksploitu nie napisał
• kolorowanie składni - ostatecznie wybór padł na bibliotekę Prettify od Google
• eksperymenty w prywatnych wiadomościach - aż sam nie wiem, co z tego wyszło
• poprawki wielu błędów, ulepszony interfejs (np. edycji treści)...

To już jest szczyt zmian funkcjonalnych w wersji 2010. Na wniosek testerów może dodam jakieś biblioteki JS albo wprowadzę ciekawą funkcję w wolnym czasie.

Tyle zalet. Teraz czas na odmienny akcent. To jedyne forum, na którym przedstawię wady, których być może będę starał się pozbyć. Brak graficznego edytora treści - trzeba trochę pomęczyć się, aby dobrze sformatować treść i wstawić kod źródłowy (dylemat, czy zostawić opcję "enter = nowa linia", czy wyłączyć i używać <p><h3><br>). Na razie żaden WYSIWYG mi nie odpowiada. Brak gotowych elementów graficznych do newsów i artykułów (porada, zdjęcie z podpisem, itd). Brak porządnej skórki - może uda mi się stworzyć coś ciekawego. Wciąż trzeba zbyt dużo klikać i modyfikować pliki, aby całkowicie dostosować wygląd - w tej kwestii F3Site jest daleko za skryptami rozwijanymi przez duże zespoły programistów lub firmy. Brak projektu - skrypt po prostu tworzę bez rysowania struktur, obiektów, zależności... I wreszcie na końcu - brak wielu użytecznych, czasami wręcz wymaganych funkcji. Ze względu na podział kategorii na artykuły, newsy, pliki, linki i multimedia, ciężko wyświetlać na stronie głównej ostatnio dodane elementy wraz z opisami (jest to możliwe, tylko dobry plan to podstawa), ostatnie posty, komentarze, itd. Zapowiadałem moduł strony głównej, ale jednak tego pomysłu nie zrealizowałem - nie jest priorytetem. W F3Site 2009 wprowadziłem opcję "pokaż zawartość z podkategorii", ale dotyczy tylko tego samego typu obiektów (np. pliki). Brak zaawansowanego systemu wtyczek, który pozwala ingerować w dowolny punkt, ale istotne są kwestie bezpieczeństwa :)

Zachęcam do testów i współpracy

Pobierz F3Site 2010 beta 3
Tu można przeglądać kod
Szczegółowa lista zmian po polsku
Oficjalna strona F3Site

Chyba nie potrzeba zrzutów. Kto chce, zainstaluje. Może gdzieś umieszczę wersję demo.

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2010-09-05, 11:44   

Witam
Wreszcie zmiana szaty graficznej. Jest rok 2010, czasy komputerowe zmieniły się szybciej niż codzienność. Na kod już nie patrzę - sugestie poprawy czytelności się sprawdziły w F3S 3, więc nawet nie zaglądałem. Ostatnio mam mało czasu, więc nie będę mieć kiedy zagłębić się i zobaczyć, czy gdzieś nie ma błędów. Natomiast już na wejściu zauważyłem pierwszy bug: mam na przycisku: "Załóż kont";
przeglądarka Opera 10.60, Linux i686 (Debian), włączone wygładzanie czcionek.
Pozdrawiam

WebCM 

Wysłany: 2010-10-05, 18:34   

Nowa szata graficzna na pewno poprawi wizerunek projektu. Przyciski wyświetlają się inaczej w każdej przeglądarce. Lek na to znajdę. F3Site 3.2 otrzyma tytuł 2011. Nie będzie rewolucji. Skupię się na interfejsie i użyteczności, dodam funkcje, których najbardziej brakuje i naprawię podstawowe niedociągnięcia. Wtedy osiągnie większy sukces, bo obecnie jest mało intuicyjny.

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2010-10-08, 17:41   

Nazwa według roku jest lipna... bardzo prosty powód - niekoniecznie, ktoś będzie patrzył, czy jest wersja 3.2, zaś 2011 za kilka lat raczej nie będzie przyciągać.
PS. Jak na studiach? Masz więcej czasu?
Pozdrawiam

WebCM 

Wysłany: 2010-10-08, 20:15   

Cytat:
Nazwa według roku jest lipna...
Łatwiej zapamiętać rok niż numer, wygląda to bardziej pro, ale masz rację. Być może powrócę do numerów.

Cytat:
PS. Jak na studiach? Masz więcej czasu?
W tygodniu mało czasu, w weekend więcej. Presja jest tylko na niektórych laboratoriach i ćwiczeniach. Jak chcesz wiedzieć więcej, możemy pogadać na XMPP albo utworzę nowy temat o studiach na forum PCT :)

Listopadowa edycja postu

Niedługo wypuszczę wersję alfa, a stabilna wyjdzie na gwiazdkę. Nie będzie rewolucji. Uznajmy to za SP2. Tym razem bez zmian w strukturze bazy danych. Zmiany:

1. Nowa skórka zaprojektowana przez Kamil881 (stara też będzie dostępna)
2. Edytor TinyMCE - trzeba pomyśleć o stopniu integracji (CSS, emotikony, narzędzia)
3. Przekierowanie po logowaniu bez info (pójdę dalej i user wyląduje na tej samej stronie)
4. Funkcja event() - wpisy do indeksu zdarzeń będą łatwiejsze
5. Poprawione dodawanie bloków menu, usuwanie kategorii
6. Kilka zmian i ulepszeń w kodzie PHP
7. Poprawki interfejsu
8. Usunięte opcje: dodatkowy kod <head>, cenzura słów (zawsze aktywna), data ostatniej wizyty (zawsze zapisuje)

A jeśli znajdę czas, będę miał pomysł i wystarczy zapału:

9. Zmiany w systemie skórek (aby inne skórki nie musiały dostarczać wszystkich plików)
10. Pokaz slajdów i ulepszenie galerii, stronicowanie komentarzy w AJAX
11. Ostatnio edytowane strony i podobne gadżety
12. Masowy upload plików / zdjęć
13. Opcje dziennika zdarzeń, ponowne wpisywanie hasła do PA...

Teraz najwięcej czasu zajmie wykończenie. Nowa skórka wciąż różni się od oryginału. Jeszcze dużo zabawy przy HTML/CSS/JS i trochę przy PHP. Cel: uczynić skrypt przyjaznym. A na końcu przetestować cały CMS - może są niewyjaśnione problemy do rozwiązania albo coś nie działa jak trzeba.

Przykład - arkusz CSS: http://pastebin.com/j939yyyy - prawda, że olbrzymi? Najwięcej w sekcjach TOP, LISTS, NEWS i BUTTONS. Macie pomysł, jak to zoptymalizować i pozbyć się nadmiaru kodu?

Jakich funkcji brakuje w CMS-ie? Co przydałoby się zmienić?

W przeciwieństwie do 3.1 wersja 3.2 zmienia głównie wygląd. Zapowiedziałem dużo nowości, które wprowadziłyby skrypt do epoki Web 2.0 i pozwalałyby dowolnie rozszerzać funkcje, lecz zajęłoby to dużo czasu. Zatem większe zmiany przenoszę do 3.3 albo 4.0. Nie chcę spędzić całego życia na klepaniu CMS-a. Zamierzam spróbować swoich sił w innych dziedzinach, np. niskopoziomowych aplikacjach biurkowych, internetowych lub całkiem inną działką informatyki. Poza tym - nauka.

Wersja ALFA już jest - F3Site 2011 alfa 1

Oficjalna strona: Oficjalna strona F3Site 2011
Skrypt do pobrania: F3Site 2011 alfa 1

Zachęcam do testów. Co należy zmienić, ulepszyć, czego brakuje, a co Wam się nie podoba?

Pierwsza wersja BETA dostępna - F3Site 2011 beta 1

1. Nowa skórka zaprojektowana przez Kamil881
2. Edytor graficzny TinyMCE (rozszerzenie)
3. Nowe znaczniki BBCode - [img] i [video]
4. Przekierowanie do tej samej strony po zalogowaniu
5. Panel użytkownika i formularz logowania w nagłówku
6. Zmieniony interfejs edycji artykułów
7. Funkcja event() i stałe IS_OWNER, IS_EDITOR, IS_ADMIN
8. Nowa opcja limit znaków komentarzy i usunięte przestarzałe opcje
9. Wczytywanie brakujących szablonów ze skórki systemowej
10. Ulepszone i szybsze zarządzanie tagami
11. Dużo poprawek błędów w instalatorze, funkcjach, interfejsie

Strona Główna: Serwis COMPMaster
Link do pobrania: Pobierz F3Site 2011 beta 1

Zachęcam wszystkich do udziału w testach! Wszystkie błędy i sugestie zgłaszajcie tutaj albo tam 8)

F3Site 2009 <3.0> - Windows 95 lub Windows NT 4.0
F3Site 2010 <3.1> - Windows 98 lub Windows 2000
F3Site 2011 <3.2> - Windows Me lub Windows XP

Jaki będzie F3Site 2012? Dużo rzeczy wymaga zmian, rynek ewoluuje i potrzeba elastycznych rozwiązań. Niedługo rozpocznę nową gałąź 4, przepiszę większość kodu i wprowadzę niezbędne mechanizmy. Jak zorganizować treść? Co pozwolić rozszerzeniom? Przepisać na Full OOP? Zacznę projektować, ale liczę na Wasze pomysły na innowacje :)

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach