Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Przygoda w Biurowej Dzielnicy
Autor Wiadomość
WebCM 

Wysłany: 2009-08-27, 15:47   Przygoda w Biurowej Dzielnicy

Aktualnie rozwijam grę logiczno-przygodową w DHTML. Połowa zrobiona, ale do reszty muszę znaleźć pomysły. Liczę na Waszą pomoc. 8)

http://dhost.info/compmaster/toda

Rozkład pokojów:
Kod:
Laboratorium <--- Biblioteka
                    |
Nowy pokój <----- Wejście -----> Biuro

Lewe i przednie drzwi są tymczasowo otwarte (do testów). Przechodzę do rzeczy:

Lewy pokój
Początkowo przeznaczyłem go na krainę matematyki, ale czy to też taki dobry pomysł? Jest już coś z matematyki i fizyki w innych pokojach.

Chciałem wprowadzić nową gierkę logiczną - kwadrat 3x3 z losowo posegregowanymi liczbami od 1 do 9. Aby uzyskać dysk / klucz / inny przedmiot, należy posegregować je rosnąco. Można przesuwać tylko całe wiersze lub kolumny bądź na ukos. Co o tym sądzicie? Obawiam się tylko, że to zniechęci niektórych do przejścia gry. Chociaż Green Wall w MOTAS też zdaje się hardcore dla tych, którzy nie znają sposobu zaznaczenia wszystkich pól (oprócz 4, które można pominąć).

Być może przeniosę okno z biura do nowego pokoju, a tam wstawię co innego. Może urządzenie związane z komputerami? Jakieś pomysły?

Biuro
Chyba powiększę monitor, aby mógł wyświetlić więcej treści. Ewentualnie na miejscu okna pojawi się ekran i obraz będzie rzucany z projektora. Nie chcę zmarnować przestrzeni.

Biblioteka
Tam pojawi się przenośny komputer ZonePad. Do czego przyda się, jeszcze muszę pomyśleć - być może pojawi się hasło do czegoś lub jakaś wskazówka / instrukcja. Może jeszcze ukryję jakieś obiekty, np. na szafie.

Laboratorium
Tu chyba wiele nie zmienię, chyba że macie ciekawe pomysły, na co liczę. :) Kolejność dysków przypadkowo zbiegła się z kolejnością książek w bibliotece, ale teraz już tak nie będzie. Podpowiedzi podczas wyciągania dysków ułatwią zadanie, jeżeli ktokolwiek je czyta.

Pokój główny
Lampki na menedżerze będą zapalać się w zależności od stanu zabezpieczeń.

Inne atrakcje
Zastanawiam się, jak jeszcze można utrudnić przejście gry, ale tak, aby nikogo nie zniechęcić. Ludzie narzekali, że jest zbyt krótka. Na 1 zagranicznej stronie poleciała fala krytyki. Chcę to zmienić.

Co należy zrobić, aby przejść grę? Pomyślcie nad ciekawymi rozwiązaniami.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2009-08-29, 00:41   

kiedys lubilem takie gierki internetowe... podziwiam :)
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2009-08-29, 08:27   

hmm... Twórz dalej, bo starą wersję "przeszedłem" :D Trochę śmiesznie to brzmi, bo miała 2 poziomy. Rozbuduj, a napewno będzie miała większą popularność. A i odświeżenie grafiki mi się podoba - widać postępy w rozbudowie gry, na razie jednak jest tak trudna, że nie da się jej przejść :P (bo nie jest dokończona). Pracuj dalej, warto.
Pozdrawiam

WebCM 

Wysłany: 2009-09-24, 20:56   

Gra jest już prawie ukończona. Dodam jeszcze co najmniej 1 atrakcję, czyli wpisanie hasła, które trzeba najpierw rozkodować. W platformie pojawi się kilka nowości.

Można już przejść całą grę, ale jeszcze nie wystawiam jej dla wszystkich. Największą trudność może sprawić włączenie prądu, znalezienie niektórych przedmiotów i C-Lock.

Chciałbym, abyście ocenili przede wszystkim poziom, grywalność (stopień satysfakcji gracza) i wykonanie. Wciąż czekam na sugestie, jak jeszcze można utrudnić przejście gry. :)

URL: http://dhost.info/compmaster/toda

W weekend powinienem skończyć grę. Na 80% pojawi się klawiatura na półce albo będzie trzeba ją przynieść. Jest 1 problem, który powoduje, że tworzenie projektu trwa tak długo. Muszę odwalić całą robotę (pomijając gotowe komponenty). Aby znaleźć grafików do współpracy, muszę udowodnić, że wyjdzie porządna gra. :P

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2009-09-25, 14:29   

Jak zobaczyłem ten temat, to jedyne co mi się skojarzyło, te te głupie gierki do ściągnięcia na telefon w tanich gazetach :D

BP,NMSP

WebCM 

Wysłany: 2009-09-27, 19:18   

Gry escape są popularne szczególnie za granicą. W Polsce jest trochę blogów na ich temat. :) TODA na pewno nie dorówna projektom tworzonym przez wieloosobowe zespoły, np. MOTAS, White Chamber, ale jest cecha, która ją różni od innych - nie wymaga Flash Playera :)

Wersja BETA już jest dostępna. Być może jeszcze wprowadzę zmiany, np. nowe obiekty, zadania do wykonania - coś, co jeszcze bardziej utrudni przejście gry. To zależy od zainteresowania.

Ostatnio moda na gry escape wyraźnie spada. Mam nadzieję, że gra ponownie zdobędzie popularność w Polsce, bo większość tego typu projektów jest po japońsku ;p

Całkiem możliwe - kiedyś grałem często w gry escape, teraz mi się znudziły. Może dlatego, że nie ma już porządnie wykonanych, w których trzeba więcej myśleć niż klikać i wpadać w szał, próbując dostać się za szafkę / łózko / podnieść jakiś obiekt. :)

Wiem, że jest jeszcze dużo niedogodności w TODA, ale w wolnym czasie wprowadzę drobne zmiany, aby zapewnić lepszy komfort gry. Więcej akcji też się przyda. Jeżeli już coś tworzę, muszę dokończyć. Czekam na Wasze sugestie! :)

Odpowiedz do tematu