Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Uwagi
Autor Wiadomość
Rocca

Wysłany: 2006-02-22, 11:54   Uwagi

Wcześniej postowałem sobie na tweaku. Prawie rok. Nie podobała mi się praca moderacji i ich samowolki. Jak sie ktoremus moderatorowi nie podobal temat, albo sie z nim nei zgadzal, to zamykal temat, dawal % i zpp, czasem bana. Myslalem, ze na tym forum bedzie inaczej, lepiej... Heh... Napisalem np. w temacie o tym, kto ma w jakiej sieci telefon. Krotko, zwiezle. Moderator mi anpisal jakies wyimaginowane ostrzezenie, zebym tak dalej nie pisal. W dziale inne napisalem temat o muzyce. Ktos go sobie skasowal, nei dostalem informacji dlaczego, kto i po co. Ludzie, tak sie robi w cywilizowanym kraju? Wolnosc slowa? Dzial inne jest chyba od wszystkiego innego niz kompy i cala reszta. Jak bedziecie tak postepowac, to wszyscy pojda sobie w cholere i nei beda marnowac czasu na forum posiwecone w 100% komputerom. CZasami trzeba sobie napisac cos w innym temacie, posmiac sie, pogadac o zainteresowaniach itd, itp. Forum to miejsce spotkan ludzi o podobnych zainteresowaniach. Zastrzezenia mam takze do licznika postow i tej smiesznej rangi: pomogl. Licznik powinien byc wszedzie, wylaczajac dzial testowy. Kazdy czasami robi jakis OT, ale bez przesady. Najlepiej wylaczcie w ogole licznik i bedziecie szczesliwi. Co do tego 'pomagania'. Ktos napsize w temacie 'tak' i juz pomaga. Ja sie rozpisze, i lipa, nic, zero. Po co to? To nie dziala. Moderatorzy maja pomagac, a nie uprawiac samowolke. Nie mozna dzielic userow na tych gorszych i lepszych. Na tweaku bylo paru moderow, ktorzy zbyt dobrze sie poczuli i robili rozne dziwne rzeczy. Wezcie to sobie do serca i przemyslcie. Mkl'u wiesz dobrze co jest dobre i jakie rozwiazania sa najlepsze. Posluchajcie tego mlodziana, bo chlopak ma pojecie. Zreszta znamy sie z mkl'em juz troche czasu. To co napisalem jest wkurzajace. Dajcie sobie troche luzu, bo jak bedziecie zbyt powazni, to sobie wszyscy pojda w cholere i tyle sie forum rozwinie. Zatrzyma sie i kazdy o nim zapomni. Ma byc luz, ale ze smakiem i w granicach przyzwoitosci. Pozdrawiam! Jak ktos bedzie pytal: mam na karku 20.

markoll 

Wysłany: 2006-02-22, 12:02   

Dział Inne to sprawy związane z komputerami które nie pasują do reszty działów.
Dla luźnej atmosfery jest Pub. Ale nie, aby gadać o "d*pie maryny". Owszem zgadzam się, że temat o Rapie nie powinien być usunięty, ale w mailu o usunięciu tematu powinna być informacja kto usunął. ;)

Co do warna to wszyscy widzieli ten av. Nie wiem, może ktoś się podał za Ciebie.

Pomaganie jest różne. W jednej sprawie wystarczy "tak" lub "nie" i rozpisywanie się jest zbędne w innej nie.

Rocca

Wysłany: 2006-02-22, 12:04   

Pomoc to tak, lub nie? Pomoc to konkretne argumenty, konkretne rzeczy, a nie puste TAK lub NIE. Wyłączcie ten licznik pomocy, bo to parodia.

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-02-22, 12:59   

Rocca napisał/a:
Pomoc to tak, lub nie? Pomoc to konkretne argumenty, konkretne rzeczy, a nie puste TAK lub NIE.

Wszystko zależy od konkretnego tematu. W niektórych tak lub nie wystarczy za całą odpowiedź.

Rocca napisał/a:
Wyłączcie ten licznik pomocy, bo to parodia.

Jestem za :mrgreen:

markoll 

Wysłany: 2006-02-22, 13:00   

Rocca napisał/a:
Wyłączcie ten licznik pomocy, bo to parodia.

Jeśli używasz go z sensem to nie jest to parodia.
http://asdef.haa.pl/viewtopic.php?t=237

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-02-22, 15:47   

Rocca,odniosę się do twojego top’a i masz racji w połowie… :D
Już uzasadniam:

Jest lepiej ale nie jestem w stanie pilnować tu porządku w 24 na dobę 
Dlatego w ciągu tygodnia napiszę instrukcję moderowania forum… dla jasności, publiczne tak aby każdy mógł go widzieć dla zasady na innych forach tego nie ma a tu będzie, tylko po to aby nie było ceregieli!

Będzie lepiej ale jak wiesz brak jeszcze zgrania… gdzieś pisałem że najpierw sprzątamy od siebie później od userów bo z doświadczenia wiem że błędy popełnia każdy - również admin…

Co do kasowania postów to tez będzie notka na ten temat jakie posty kasować, widziałem temat o RAP i nie widziałem nic złego w owym temacie… (przyznaje) ale jak w/w każdy popełnia błędy… - ale jak byś już napisał rap jest do d* to już jest złe… mimo ze ja go nie lubie  - to już interpelacja własna!

Licznik na OFF we niektórych działach został przemyślany i uzgodniony z innymi… niestety każda decyzja będzie komuś nie odpowiadać…
Ja ci powiem tylko to że kiedy licznik jest włączony w dziale takim jak np.: PUB to większość niedorostków pisze głupie komentarze zamiast trzymać się wątku..
Zaznaczam że nawet do tych czasem głupich koment* nie mam nic przeciwko ale jest jeden warunek aby ten komentarz nie był typu „zgadzam się”, „fajne” – no… co do tego to mogę przymknąć oko w dziale szpaneriada, ale warunek jest taki napisać co siępodoba…
Zawsze starajmy się dopisać cos do komentarza, dlaczego się zgadzamy, bo samo „gadzam się” można przemilczeć prawda?

Śmiech to zdrowie ale wysokich lotów, My chcemy tu poziom którego nie ma nikt inny 
a czy ponurakiem jestem to muszą wypowiedzieć się inni…(jedynie w domu jestem ponurak, bo są osoby z którymi śmiać się nie ma z czego LOL )

przecież ja nikomu nie zabraniam się śmiać, jak dla mnie można się śmiać nawet z mocherów ale róbmy to z głową bo sam komentarz tutaj nie wystarcza 
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

Rocca

Wysłany: 2006-02-22, 17:48   

Asdef, Twoja wypoiwedź jest obiektywna i takiej się spodziewałem. Jest dla mnie satysfakcjonujące to, co napisałeś. Rozwiałeś wiele niejasności. Dzięki! Słuchaj, gdybyś kiedyś potrzebował moderatora, który wie co robić to daj znać. Pozdrawiam!

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-02-22, 17:54   

Na razie nie ma takiej możliwości z przyczyny malej ilości zadań i userów...

a co do powołań to nie ja to robie tylko to się odbywa poprzez głosowanie w specjalnym miejscu :)

Rocca

Wysłany: 2006-02-22, 18:01   

U mkl'a w piwnicy? Przywódcy przy wódce, wybierają po krótce ;) Spoko, ale jakby co, to jestem chętny.

Proponuję nie zamykac tego tematu tylko go przykleić, zeby każdy wpisywał swoje uwagi dotyczące forum i nie zakładał nowych tematów.

markoll 

Wysłany: 2006-02-22, 18:04   

Co do tego co jest na forum to najczęściej na prv na irc. ;)
A co do przyklejenia. Nie ma sensu na razie. Nie ma tu tyle tematów by któryś spadł na inną stronę. ;)

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-02-22, 18:09   

Jak sobie poczytałem cały czas rozchodzi się o to "stasiactwo". Jest tak jak jest. W działach gdzie licznik jest wyłączony jest to dobrze zrobione. Przykład? Proszę: zakładam sobie jakiś temat i możemy gadać o czym tylko chcemy. Mógłbym w ten sposób nabić sobie tyle postów, że hoho i jeszcze więcej. Na forum do licznika są dodawane posty z pewną wartością i merytoryką, a nie napisanie, że "słucham rapu a Wy?". A co do usunięcia posta o muzyce to dostałeś wytłumacznie dlaczego. Była już mowa o postach, które będą kasowne które były na starej kanalii i posty robiące za "sztuczny tłok".

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-02-22, 18:16   

Rocca napisał/a:
U mkl'a w piwnicy? Przywódcy przy wódce, wybierają po krótce ;) Spoko, ale jakby co, to jestem chętny.

Proponuję nie zamykac tego tematu tylko go przykleić, zeby każdy wpisywał swoje uwagi dotyczące forum i nie zakładał nowych tematów.

od tego jest ten dzial aby rozmawiac o forum...

Rocca

Wysłany: 2006-02-22, 18:17   

nebeu, starasz się być tak nadgorliwy, że aż mnie zbiera na... ból w kolanie... Idź sobie na tweaka, zobacz jak działa np. Crosis. On nauczy Cię nadgorliwego fachu. Uważasz, że mój temat o rapie jest zły? Człowieku, nie rozśmieszaj mnie. EOT, bo nie mam siły na rozmowy rodem z forum.tweak.pl.

markoll 

Wysłany: 2006-02-22, 18:21   

Zgodzę się z Roccą (czy jak się odmawia Twój nick :P ).
Lepszy jeden temat o Rapie niż dziesiątki innych o nowej płycie OSTR'a, Snoop Doga czy Trzeciego Wymiaru (skąd ja znam nazwy tych zespołów skoro tego nie słucham ;] ).
Jeśli forum ma się rozrastać to jeden temat o tym jest nieunikniony. ;)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach