Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
prośba o sprawdzenie loga
Autor Wiadomość
artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-14, 23:48   

Cytat:
Tryb awaryjny z obsługą sieci

niestety - już myślałem że OK a tu pad systemu - znów jakbym wcisnął reset, padów przeglądarek nie było

Cytat:
Tryb normalny odłącz kabel LAN od kompa odpal przeglądarkę na sucho zamyka się ?

nic w tym czasie się nie wydarzyło - ani dot. przeglądarek, ani dot. systemu

log z HJT w trybie awaryjnym
http://wklej.org/id/205539/

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-11-15, 15:06   

hmmm przyznam się że trudna sprawa :(

ale ;]

Specyfikacja kompa:
procesor -
płyta główna -
grafika (zintegrowana czy pod PCI e, AGP, zwykłe(stare PCI)

Bardzo istotne:
Karty rozszerzeń pod PCI jakie masz zainstalowane np. tunery TV, karty muzyczne, karty sieciowe, kontrolery dysków, dodatkowe USB itp... czyli to co wsadzasz dodatkowo do kompa :)

następna sprawa, jak masz AMD to prosta sprawa chyba :P
potrzebuje screna tzn... foto(screna nie zrobisz) lub przepisz z ekranu,
to jest czarny ekran z nazwami i numerami przerwań jakie ustala Bios to w AMD(Athlon XP) pojawia się tuż przed ekranem powitalnym XP
wciskasz "Pause" i masz stop systemu na ok 5-10s "spacja" - rusza dale(albo dowolny klawisz),
tam jest coś takiego np. (zaraz dodam załącznik bo muszę kompa z restartować i zrobić foto w fonie xD
http://img39.imageshack.u...3/imag0370s.jpg

Sprawa następna powiedz mi co ty robisz na przeglądarkach że się wieszają :) tzn... jakie strony internetowe oglądasz głownie chodzi o to:
jakich pluginów używasz
-Java
-Flash

do czego zmierzam :P

na mój gust restart systemu to wina że coś albo namieszało w systemie :/ albo przestawiły się przerwania w systemie i te urządzenia które wymagają ciągłego dostępu wpakowały się na 1 przerwanie i przy dużym(większym) obciążeniu kolidują i PAD ;] Mi tak Grafa z muzyczną raz się władowały i Wszytko co chciało dawać dźwięk powyżej 10s(filmy/muza) powodowało restart systemu ;o

lub

dla przeglądarek to jakieś dodatki po wariowały :/
- zalecam deinstalkę pluginów Flash i Java oraz test bez nich a dopiero później ponowna instalacja tego :)

co do restartów to istnieje opcja że się przegrzewa ;] ale nie widać tego na czujnikach
ja miałem tak z AMD Athlonem 1700+ i płytą ECS K7S5A, płyta po jakimś czasie nie dawała rady w opcji FSB na 133Mhz tylko na 100Mhz i nic nie było uszkodzone, wada fabryczna tych modeli(kilka razy reklamowałem za każdym razem dostawałem nową) :/

nio to tyle z moich przewidywań, jeżeli żadne się nie sprawdzą, to kopia bezpieczeństwa danych, Format i od nowa bo chyba nic innego mi nie wpadnie do główki, no... może instalka systemu na innym dysku ale na tym kompie dla testów, czy to cuś siedzi gdzieś głęboko w wadzie systemu.

:)

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-15, 21:49   

procesor: AMD Athlon XP 1600+
płyta główna: Soltek SL-75DRV4
grafika pod AGP: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400

podłączone pod PCI:
- karta sieciowa D-Link DE-528
- karta muzyczna Soundblaster 64 lub 128
- była tam też karta TV Avermedia (zdemontowana przed 2 miesiącami, bez deinstalacji)

poniżej zdjęcie z rozruchu:
http://wstaw.org/images/f...8efe73e2a3.jpeg

co robię na przegladarkach?
Bez znaczenia, tzn nigdy nie staram się ani otwierać specjalnie za dużo stron, ani wchodzić na jakieś specjalne strony. Ostatnio z racji problemów ze sprzętem głównie na stronach z pomocą :) skąd mnie też wyrzuca, ale również z poczty wp i innych. Co do pluginów chyba nie odpowiem dobrze bo po prostu nie wiem.

czy bierzesz pod uwagę problem z RAM-em?

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-11-15, 22:21   

Wiesz ciooo ;] już mi pomysłów brakuje :/

obalasz wszystkie moje teorie co może być z kompem :/

hmmm RAM ?? ?? nie wiem... to albo działa albo nie :P tak na mój gust ale, że nie mam pomysłu, to spróbuj wyjąć jedną kość a później je zamienić może jest walnięta :)
Ja tak miałem ale z serwerkiem(obudowa typu desktop), bo obudowa metalowa za obudową 2cm pamięci na płycie wpięte, a ja sobie otwieracz na magnesie ferrytowym przyczepiłem do kompa bo wygodniej :pivko: otwierać, no i pamięci poleciały - bo się gdzieś namagnesowały, ale błędów nie miały, tylko jakieś przekłamania ?? ?? Więc spróbuj :) może akurat ;)

Masz dwa dyski, na tym co masz system teraz wyjmij go i na drugim postaw jeszcze raz system(najlepiej na pustej partycji z literką C w tedy)... zobaczymy czy coś się polepszy(ale najpierw łatwiejsze i szybsze testy z RAMem) - stwierdzimy czy to wina systemu czy sprzętu - bez utraty danych :)

że się tak zapytam jeszcze..... od jakiego momentu tak się dzieje z kompem ;D bo chyba takie pytanie nie padło jeszcze :)

Podczas oglądania filmu komp zachowuje się tak samo czy jeszcze szybciej się restartuje?

aaa.... zanim zaczniesz stawiać nowy system :)
Panel sterowania -> dodaj usuń programy -> Usuwasz na jakiś czas:
"Adobe Flash Player 10 ActiveX"
"Adobe Flash Player 10 Plugin"
"Adobe Shockwave Player"
"Jaca(TM) 6 update 3"

^^ jeżeli nie masz ich za instalowanych to na siłę nie szukaj, i sprawdź czy przeglądarki się restartują po deinstalacji tych rzeczy(oczywiście wersje i numerki możesz mieć inne),

Jak przeglądarka zażąda instalacji tych dodatków to kliknij "NIE" czyli zostanie kawałek białego okienka na stronie www :)

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-16, 22:34   

od wczoraj testuję pracę na 2 pamięciach 256, wyjąłem 512 - do tej chwili brak jakichkolwiek złych oznak

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-17, 21:39   

nic się nie działo, więc dzis zmieniłem kości pamięci, teraz działa na 1x256 i 1x512 (sloty nr 2 i 3).

Cytat:
że się tak zapytam jeszcze..... od jakiego momentu tak się dzieje z kompem ;D bo chyba takie pytanie nie padło jeszcze

od 26.10

Cytat:
Podczas oglądania filmu komp zachowuje się tak samo czy jeszcze szybciej się restartuje?

nie ogladam ostatnio niczego na kompie, odpaliłem żeby sprawdzić - raczej nic specjalnego się nie działo

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-11-18, 09:39   

Hmmmm czyli widocznie sam rozwiązałeś problem bo wygląda na to że to pamięci :)

po próbuj je, w razie czego te 512 trzeba będzie "wyrzucić"

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-19, 21:18   

znów nic się nie działo, więc dziś wstawiłem komplet pamięci, no i pad systemu po jakichś 2godz.
ale jak rozpoznać która to kość? gdy działają tylko 2 jest ok, gdy dołącza trzecia - pad

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-20, 08:31   

dziś rano - znów pad systemu, natomiast nie widać padów przeglądarek
moim zdaniem oczywisty związek z RAM
podsumowując: gdy pracują parami jest ok, gdy w trojkę - pad

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-11-20, 09:47   

Jakie Pamięci?
to co na nich pisze po prostu mi napisz(typ, model, MB, prędkość, timery)

Jak je podłączasz, które gdzie???

masz Dual Chanel? jak tak to które sloty idą w Dual ?

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-20, 18:32   

Cytat:
Jakie Pamięci?

slot 1: 256MB-32Mx64 DIMM, PC2700-DDR SDRAM (firma Genuine Memory?)
slot 2: Good Ram DDR 512MB PC3200 DIMM, GR400D64L25/512
slot 3: PC2100 DDR SDRAM 32Mx64 256MB DDR DIMM
raport z cpuz: http://wklej.org/id/211139/

Cytat:

podłączone były tak, by Windows Memory Diagnostic nie wykazywał błędów (choć i to nie pomagało, teraz już się zmieniła ta konfiguracja)

Cytat:

nie

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-20, 18:34   

artgeo napisał/a:
Cytat:
Jakie Pamięci?

raport z cpuz: http://wklej.org/id/211139/

Cytat:

podłączone były tak, by Windows Memory Diagnostic nie wykazywał błędów (choć i to nie pomagało, teraz już się zmieniła ta konfiguracja)

Cytat:

nie

dodam jeszcze, że działały w takim trio od dobrego roku bez problemów

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-11-20, 20:59   

artgeo napisał/a:
podsumowując: gdy pracują parami jest ok, gdy w trojkę - pad

Testowałeś wszystkie opcje "par" i wszystkie możliwości podłączenia tych par na 3 slotach ?

Cytat:

gorzej pomieszać się nie dało już xD
nie wspomnę o bezsensownej inwestycji w PC3200 i PC2700 skoro Twoja płyta obsługuje max do PC2100 :) no chyba że okazja do kupna była, ale wracając to tylko taki test opcji Ci wykaże co jest nie tak(jak dwa zdania wyżej napisałem).

a najlepiej jak możesz pożyczyć 3 kości z DDR(jedynki) od kolegi i podpiąć, możliwe że płyta padła przy używaniu 3 slotów i coś jest nie tak, a pamięci jak nie po układasz w opcji dwóch sztuk mogą działać, bo jak sam za uwarzyłeś wcześniej działało, a teraz już nie :( opcję systemu wykluczyliśmy, zostaje ten RAM no i powiązana z nim pyta główna.

artgeo
Gość
Wysłany: 2009-11-23, 23:07   

Cytat:
Testowałeś wszystkie opcje "par" i wszystkie możliwości podłączenia tych par na 3 slotach ?

tak, podczas pracy na każdej z par nie zauważyłem padów przeglądarek ani systemu

Cytat:
gorzej pomieszać się nie dało już xD
nie wspomnę o bezsensownej inwestycji w PC3200 i PC2700 skoro Twoja płyta obsługuje max do PC2100 no chyba że okazja do kupna była, ale wracając to tylko taki test opcji Ci wykaże co jest nie tak(jak dwa zdania wyżej napisałem).

ciężko z dostępnością 2100, trafiły się takie, a że miałem możliwość ich przetestowania i nie było problemów – wziąłem. Przypominam, że od ponad roku działały bez problemów.
O jakim teście opcji piszesz?

Cytat:
a najlepiej jak możesz pożyczyć 3 kości z DDR(jedynki) od kolegi i podpiąć, możliwe że płyta padła przy używaniu 3 slotów i coś jest nie tak, a pamięci jak nie po układasz w opcji dwóch sztuk mogą działać, bo jak sam za uwarzyłeś wcześniej działało, a teraz już nie opcję systemu wykluczyliśmy, zostaje ten RAM no i powiązana z nim pyta główna.

Załatwię inne kości, ale czy to możliwe? Rozumiem, że sugerujesz próbę pracy na 3 zupełnie obcych pamięciach?

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-11-24, 18:10   

Cytat:
Załatwię inne kości, ale czy to możliwe? Rozumiem, że sugerujesz próbę pracy na 3 zupełnie obcych pamięciach?

Tak - chcę wykluczyć uszkodzenie płyty głównej lub uszkodzenia/błędu współpracy 3 kości na raz.

test opcji to ten co robiłeś, każda z każdą pamięcią zestawiona,

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach