Już dosyć... Zróbmy im konkurencję. Mam nadzieję, że to się uda.
Stwórzmy gazetę open-source do pobrania jako PDF dla zaawansowanych. Czegoś takiego może nawet jeszcze nie było w sieci. Wypuśćmy na początek pierwszy numer. Nie musimy kontynuować czasopisma - po prostu zróbmy doświadczenie, co z tego wyjdzie.
Proponowane działy:
LINUX
WINDOWS
SOFTWARE
GRAFIKA (3D, 2D)
PROGRAMOWANIE
WEBMASTER
NOWOŚCI
Można dopisać inne. Gazeta musi różnić się od Eksperta wyglądem, układem i formą.
Zgłaszajcie się tutaj lub do mnie na PW. Listę osób będę aktualizował. Trwa weryfikacja.
Kwestie organizacyjne
Kto chce wziąć udział we wspólnym redagowaniu i przygotowaniu eksperymentalnego czasopisma open-source? Napiszcie przede wszystkim:
1. Na których tematach znacie się dobrze (np. webmaster, Linux, a nawet MacOS/BSD...)?
2. Czym chcecie się zająć - pisaniem artykułów / formatowaniem / ...?
3. Programy, które wykorzystacie (OpenOffice, Scribus, inne edytory)
4. Ilość czasu, którą dysponujesz.
Pomoc
Jeśli nie czujesz się na siłach, możesz nam pomóc. Napisz, czego oczekujesz w czasopiśmie dla zaawansowanych. Na pewno składnię będziemy kolorować w artykułach w dziale WEBMASTER i PROGRAMOWANIE.
Żeby nie było nieporozumień - to będzie praca społeczna - czyli niekomercyjna - bez wynagrodzenia. Nikt nie będzie też czerpał korzyści materialnych z naszej pracy.
1. Tematy: żadne // Z resztą widać na forum jaki ze mnie "nieuk" może dobry ze mnie krytyk A tak na serio to ja to tak ze wszystkiego jestem średni(brak szczególnych zaawansowanych rzeczy)
2. raczej formatowaniem, bo ledwo potrafię coś przepisać a co dopiero pisać coś samemu.
3. Wszystko co nie legalne(niepotrzebne skreślić) na serio to pakietu MS nie posiadam ale OOo i wszystko inne darmowe to się znajdzie
4. była taka piosenka "mniej niż zero" na serio to mało, po 18 mam czas dla siebie do ok 22 a weekend to imprezuje.
WebCM napisał/a:
Napisz, czego oczekujesz w czasopiśmie dla zaawansowanych
Tutaj coś od siebie dodam
1. przejrzystość i dokładność opisów(nie każdy jest alfą i omegą) każdy chce się uczyć ale niech nie będzie tak aby był opis instalacji np. Kadu a nie było nigdzie jakich pakietów dodatkowych to wymaga <-- to tylko przykład,
2. coś co jest nowe a nie oblatane;] bez sensu pisać newsy z innych for czy portali co wyszły 2miechy temu.
3. np. zrób to sam: czyli dokładny opis jak zrobić coś tam głownie chodzi mi o to aby był np. kącik majsterkowicza który pokaże jak coś samemu zrobić z kompem taki mały tuning ale przy użyciu dostępnych środków domowych a zarazem był to w miarę zaawansowane(bo przecież każdy potrafi iść i kupić coś gotowego, a tu o to nie chodzi)
WebCM napisał/a:
Proponowane działy:
LINUX
WINDOWS
PROGRAMOWANIE
WEBMASTER
NOWOŚCI
Wszędzie to samo
Co z BSD, GNU, BeOS(pochodne tego), Solaris
Windows - A co tu opisywać wszystko jest na bieżąco na forum,
Programowanie - dobrze, ale obszerne kursy to każdy ma w necie, za darmo i konkretnie do tego przystosowane(a kopiować to się nie opłaca)
Bardziej tutaj bym polecił jak według tytułu gazetki Dawać swoje rozwiązania gotowe w kodzie źródłowym ) Tylko kto się na to zgodzi
webmaster, no tutaj to się szybko rozwija i zawsze coś można dodać ))
Nowości No w zasadzie mogło by to być ale za czym się coś napisze, złoży to ta nowość będzie już "stara" <- to tak mi się zdaje za czym wszyscy się zbiorą do roboty
WebCM napisał/a:
Można dopisać inne. Gazeta musi różnić się od Eksperta wyglądem, układem i formą.
Wyglądu nie oceniam, liczy się zawartość
PS: pomysł na baner "No connection jet " w tle " open source connection only" albo coś takiego Tak aby tytuł nie rzucał się w oczy, po prostu na odwrót
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Jest już 5 osób w zespole. Przydałoby się więcej. Jeśli chcesz dołączyć, napisz do mnie na PW. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, zaczniemy już w przyszłym tygodniu.
Na razie 2 głosy w ankiecie (link w I poście). Format A4 może być zbyt mały. Czasopismo zostanie złożone w OpenOffice (jeśli w pełni nadaje się do tego) lub Scribus. Jeśli w OpenOffice, edycja artykułów na pewno stanie się łatwiejsza. Proponuję uzbroić się w OpenOffice 3.
Szata graficzna
Tworzymy własną, czy korzystamy z wolnych darmowych szablonów? Piszcie swoje sugestie. Układ stron - 3 lub 4-kolumnowy.
Artykuły
1. Emblematy - opcjonalne, mogą zająć maks. 1/8 strony lub 1/4, jeśli są elementem art.
2. Kolorowanie składni - jeśli nic nie wykombinujemy - zrzuty ekranu z edytora.
3. Objaśnienia i wskaźniki - linie i strzałki (czy inny kształt) jak w Ekspercie to chyba standard.
Okładka
Zostawmy zaprojektowanie okładki na koniec. Czy ktoś chce podjąć się tego zadania?
Scribus czy OpenOffice
Gazetę prawdopodobnie złożymy w Scribusie. Mimo to jesteśmy ograniczani przez te 2 programy. Naprawdę przydałby się program będący połączeniem DTP i procesora tekstu. Są jeszcze płatne rozwiązania, np. MS Office Publisher, ale już raczej dema nie zdobędę. Może pominąłem inne darmowe alternatywy? Oto lista braków:
OpenOffice 2.4 Writer:
* brak stron wzorcowych
* style strony nie oferują wstawiania tekstu / elementów (trick: ustawić tło całej strony)
* niepodzielne ramki tekstowe (trick: tabela lub ramka z grafiką na kolumnach)
Scribus 1.3.3.12:
* nie importuje grafiki z dokumentów .odt
* bardzo wolne operacje w ramkach tekstowych (mają poprawić w 1.3.4)
* nie można wstawić grafiki w ramce tekstowej (jest w 1.3.5svn)
Czcionka
Do treści artykułów raczej zastosujemy szeryfową. Spójrzcie na Gentium. Przypomina tą z Eksperta. Do naszej gazety rozważam czcionki: QuasiTimes, Palatino Linotype. Inne musiałbym przejrzeć. Można też zastosować czytelną bezszeryfową. Co proponujecie?
http://wiki.scribus.net/i...aczone_do_druku
Artykuły - można zaczynać... Układ
Brakuje ludzi do działów: NOWOŚCI i Grafika 3D. Jeśli nie będzie zainteresowania, zostaną usunięte (w przypadku nowości - ograniczony do 1 lub 2 stron), choć szkoda. Niepewne są też działy dot. systemów operacyjnych. Jeśli chcesz dołączyć do zespołu, napisz do mnie na PW. Wy też przyłączcie się do zachęcania innych - zapewnijcie im satysfakcję. Wystarczą nawet krótkie porady - układ gazety dostosujemy do potrzeb.
Płyta CD - a co!
Nie będzie pełnych wersji i programów freeware (bo to nie ma sensu, zrobimy jedynie odnośniki). Zamieścimy niezbędne materiały do artykułów i porad, w tym: filmiki, przykłady, pliki źródłowe...
WAŻNE
Podajcie tytuły i tematykę Waszych artykułów, porad lub innych materiałów. Na pewno napiszę kilka w dziale WEBMASTER - choć 1 związany z JavaScript. Wstępne tematy, które rezerwuję:
1. Własny Lightbox / edytor / czy co proponujecie?
2. Optymalizacja skryptów PHP - rozbudowany artykuł.
3. Na pewno coś związanego z PO (OOP) w PHP.
4. Krótkie porady (np. operacje na UTF-8 w PHP) - UWAGA! Każdy może napisać też własne.
Dostępne 2 szablony - przeczytajcie dokładnie instrukcje:
TEKST W SEKCJI ALTERNATYWNY - brak sekcji, wygodniejsze redagowanie
Przy obecnym układzie gazety obojętnie, którego szablonu użyjecie. Zawsze znajdzie się sposób na połączenie dokumentów. Jeśli jednak w nagłówku ma znajdować się pasek na całą szerokość strony, zalecane jest użycie domyślnego szablonu.
Czcionka: Bitstream Vera Serif (uzbroić się, kto nie ma). W dokumencie są zdefiniowane style:
Nagłówek 2 - tytuł artykułu
Nagłówek 3 - podtytuły w artykule
OPIS - opis artykułu
Brakuje stylu dla ramek typu "Porada" czy "Ostrzeżenie". Zdefiniujcie je sami lub napiszcie, aby je dodać, jeśli są potrzebne. Zsynchronizowałem położenie tekstu w łamach. Kolory tytułów możecie też dostosować do własnych potrzeb - będą specyficzne dla działów.
Można zaczynać redagowanie artykułów lub porad. WAŻNE: Na jaki temat będziecie pisać? Napiszcie koniecznie tutaj lub na PW, abym wiedział, czy rzeczywiście angażujecie się w projekt.
By nie doszło do sytuacji, że tylko 2 osoby piszą artykuły lub porady.
Jak wstawić kod PHP?
Nie, nie trzeba robić zrzutów ekranu z edytora.
Ja wczoraj myślałem, myślałem aż wymyśliłem - hasło reklamowe - Gazeta otwarta. No bo w końcu OPENsource a po polsku jeszcze fajnie, dość dwuznacznie i zabawnie brzmi.
Podobne hasło miał kiedyś DZIENNIK. Wielki plakat na Pałacu Kultury w Wa-wie napisem "Za nami nie stoi żaden pałac."
_________________ It's a beautiful day! Don't let it go away!
Na wejście zróbmy jakiś konkurs. Oczywiście nagrodą będzie promocja prac laureatów na łamach gazety INSERT. Piszcie tutaj swoje propozycje - wybierzemy najlepszą.
Proponuję działy:
1. Najlepszy program (kategorię programów możemy zmieniać z numeru na numer, np. edytor WWW lub program do zarządzania).
2. Najlepsza witryna (portal, blog dot. tematyki komputerowej).
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum