Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Insert - uwagi z wykopu
Autor Wiadomość
pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2009-04-17, 13:51   Insert - uwagi z wykopu

Jak zapewne wszyscy wiedzą (a kto nie wie, ten trąba) informacja Insercie na wykopie znalazła się na stronie głównej, co spowodowało duży wzrost czytelników. Poniżej zebrałem część uwag z komentarzy:

1. Skład i szata graficzna

bluehead pisze:
Cytat:
Sklad gazety kuleje, troche zle sie to czyta. Edytor mial klopot z polskimi czcionkami. Calosc jest taka ciasna. Moze jakies zdjecie pod wiekszymi tytulami szczegolnie dla tych obszernych artykulow. Przeciez nic nie stoi na przeszkodzie by bylo 18 czy 20 stron, to nie papier, a takie przewietrzenie calosci wplywa lepiej na ogolny odbior gazety.

Poniżej odpowiada mu queen_of_the_circulating_library:

Cytat:
Bluehead - masz rację. Skład jest fatalny.
Wygląda jak produkcja w Wordzie, z lat 90-tych. "Chlebowy" tekst jest za ciemny, za tłusty - może jakieś chudsze, jaśniejsze fonty bezszeryfowe? Do tego biszkoptowe i szare tełka, pola z aplami i puste kawałki kolumn w miejscach "z dupy" (s. 5), kolumny za wąskie, strony w niewygodnym do oglądania formacie, kreski między kolumnami nachalne. Białe pola aż biją po oczach przy takim tekście. Łojezu. Chyba przygotuję jakiś mockup i podeślę autorom. Dobry pomysł, dużo pracy, szkoda, żeby wyszło jak zwykle.

2. Pomyłka z datą. To się więcej nie może powtórzyć panowie.
solar2 pisze:
Cytat:
Numer z listopada 2008, uploadowany w marcu....? Pogubiłem się...

3. Błędy merytoryczne.
paziek pisze:
Cytat:
Kod:
document.getElementById('element').onclick = function(e)
{
alert(e.srcElement);
}

W przeglądarkach poprawnie
interpretujących model DOM po-
wyższy kod zadziała bez problemu
i wyświetli nazwę tagu, do którego
odnosi się identyfikator „element”.
Niestety, w przypadku IE zdarze-
nie przechowywane jest w innej
zmiennej:
Kod:
document.getElementById('element').onclick = function(){
alert(
window.event.srcElement
);
}

To prawda, W3C oraz IE przechowują obiekt z eventem w innych miejscach.
Nie prawdą jest jednak, że ten pierwszy kod zadziała poprawnie w normalnych przeglądarkach.
Te .srcElement to jest właściwość obiektu tylko w wykonaniu IE, w normalnych jest .target
Do tego nie zawiera ona nazwy tagu, tylko wskaźnik do elementu. Nazwa tagu jest np. pod właściwością .tagName, .nodeName, .localName

Być może w tym magazynie jest więcej błędów, ja jedynie rzuciłem okiem na niektóre miejsca. Podchodziłbym do niego z dużą ostrożnością i traktował raczej jako ciekawostkę, a nie coś, z czego będę się uczyć jak coś robić - jeśli już, to uczyć się jak czegoś nie robić.

To chyba są trzy które najbardziej rzuciły mi się w oczy. Do listy będą dopisywane kolejne punkty.

PS Jak mi powiecie jak się edytuje wykop, to dodam do opisu, że potrzebni są autorzy.

Odpowiedz do tematu