Wysłany: 2010-12-29, 19:37 Następca magazynu INSERT
Kto czyta Forum Eksperta, wie o powołaniu do życia nowego magazynu. Dowodzi GBM. Gazeta nie ma powiązań z INSERT-em, ale idea jest podobna. Kto chce dołączyć, niech napisze tutaj.
INSERT był odpowiedzią na drastycznie spadający poziom Eksperta w 2008 roku. Nie do końca nam to wyszło. Większość redaktorów była spoza KŚE. Na początku wszyscy mieli zapał do pracy i aktywnie uczestniczyli na nowym forum. Panowała ogólna dezorganizacja. Postawiłem na demokrację - redaktorzy podejmowali decyzje w poprzez głosowanie i wypowiedzi. Oprócz tego mieliśmy oferty hostingów na stronę i forum. Organizacja oraz przepychanki trwały 5 miesięcy, prace nad składem i poprawki - 3 miesiące. Chęć współpracy wyraziło więcej osób, inny tylko zadeklarował, 1 wyłamał się...
1. Układ magazynu - na początku miały być działy, ostatecznie nie ma
2. Ilość artykułów - bez limitów, liczyłem na więcej
3. Tematyka - ewoluowała głównie na programowanie
4. Skład tekstu - zadeklarowało się 2 gości, 1 stworzył okładkę, na resztę nie mieli czasu
5. Program do składu - Scribus, potem InDesign, w końcu przejąłem inicjatywę i OOo Writer
6. Czcionka - nie doszliśmy do porozumienia, wybrałem Bitstream - bez polskich znaków!
7. Forma dystrybucji - Wykop (I strona), fora oraz repozytorium na Google Code
8. Oficjalna strona - brak
9. Forma rządów - demokracja
Doszedłem do wniosku, że wydawanie magazynu w formacie PDF, gdy wszyscy mają Internet, jest bez sensu. Z drugiej strony gazetkę można rozpowszechniać na dowolnych mediach (torrent, CD, USB), bardziej mobilizuje do pisania, a graficy nabywają doświadczenie.
Dołączyłem do projektu GBM. Złożył większy zespół. Kto ma coś na zbyciu lub dysponuje czasem, niechaj też zaangażuje się. Skontaktujcie się z GBM lub ze mną. Tylko UWAGA! Tam panuje inny system. Najważniejsze, aby trzymać się terminów, bo nie przyjmą prac.
1. Układ magazynu - są ściśle określone działy, np. PROGRAMOWANIE, WINDOWS, LINUX
2. Ilość artykułów - każdy dział ma z góry określony limit poradników
3. Tematyka - poradniki związane z programowaniem, grafiką, Windowsem, Linuksem...
4. Skład tekstu - jest kilku gości, grafiką zajmie się Pretender
5. Program do składu - były różne propozycje - Scribus, LaTeX, mają gościa od Scribusa
6. Czcionka - szukają (ten sam problem)
7. Forma dystrybucji - oficjalna strona, fora, torrenty, może współpraca z KŚ/KŚE
8. Oficjalna strona - aktualnie jest forum i czat, niedługo powstanie serwis
9. Forma rządów - korporacyjna - naczelny, zastępca, admini, prowadzący i redaktorzy
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum